Jakšić Stojanović: Problemi u obrazovnom sistemu rezultat višedecenijskog zanemarivanja obrazovnog procesa

    1 mesec pre 257 pregleda Izvor: Antena M

Ministarka Anđela Jakšić Stojanović je istakla kako je problema u našem obrazovnom sistemu mnogo, a to je rezultat višedecenijskog zanemarivanja obrazovnog procesa. Ona je to kazala odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore.

„Nedostaje vrtića, škola, škole su građene za 700 učenika, a u njima se nalazi dvije hiljade učenika“, rekla je Jakšić Stojanović, dodajući da određene škole nemaju biblioteke.

Kada uspijemo da unaprijedimo kvalitet obrazovnog sistema u školama smanjiće se potreba za privatnim časovima, kaže Jakšić Stojanović.

Foto: skupština.me

Poslanica BS Kenana Strujić Harbić navodi da bi se u školskim dvorištima trebao nalaziti po jedan policijski službenik kako bi se smanjilo vršnjačko nasilje.

„Trebalo bi napraviti analizu koliko djece ima potrebu za privatnim časovima i ispitati da li je devetogodišnje obrazovanje uspjelo kod nas, kao i infrastruktura“, istakla je Strujić Harbić.

Poslanik Abaz Dizdarević DPS ministarku je podsjetio na smijenjene direktore škola iz vremena kada je ministarka bila Vesna Bratić i upitao dokle se stiglo sa tim procesima. 

Jakšić Stojanović je odgovorila da su ti postupci u fazi u kojoj su završeni postupci vještačenja što usložnjava mogućnost sudskog poravnanja.

„Nažalost konstatujem da u prethodnom periodu nije iskorišten Institut mirnog rješavanja sporova pred agencijom, a koji je bio najefikasniji za smanjnje troškova a koji će na kraju pasti na teret države“, rekla je Jakšić Stojanović.

Ističe da su obezbijeđena sredstva za troškove sudskih sporova i za ovu namjenu u budžetu je izdvojeno 250 hiljada eura, „da li će to biti dovoljno, zaista ne znam“, rekla je ona.