Javni dug sa garancijama došao do 98 odsto BDP-a

    2 sedmice pre 185 pregleda Izvor: dan.co.me

Javni dug Crne Gore sa državnim garancijama došao je do 98 odsto bruto društvenog dohodka (BDP), saopšteno je u analizi konsultantske kuće Fideliti konsalting. U objavi pod nazivom „Još malo pa stotka“ navode da je Međunarodni monetarni fond (MMF) neumoljiv.

Kada se javnom dugu dodaju garancije koje je izdala država, on tada čini 98 odsto BDP-a. Podsjetimo, MMF kaže i da su ove prognoze optimističke, te možemo očekivati da u 2020. godini, javni dug sa garancijama pređe 100 odsto BDP-a. Očekujte (ne)očekivano, već od oktobra – ističu iz konsultantske kuće. U objavi pod nazivom „Makro i mikro kontekst javnog duga Crne Gore“ navode da samo dvije NATO zemlje u Evropi primaju pomoć od MMF-a – Crna Gora i Albanija.

Tu nema nijedne zemlje koje su članice Evropske unije, dok su samo Albanija i Crna Gore države članice NATO-a kojima MMF daje pomoć. Jednostavnom mapom mogu da se „začepe usta“ svima koji pričaju o tome da smo najbrža rastuća ekonomija, da smo lideri u regionu, da nas drugi zavidno gledaju, da nam je standard poboljšan… Jednostavno, mapa MMF-a je toliko moćan instrument za „začepljavanje usta“ da smo ga mi nazvali – ekonomska cucla. Grafički je prikazan i „heatmap“, kojim se na jasan način „crta“ održivost javnog duga Crne Gore. Jasno se vidi da je od 15 komponenti, na ovoj mapi čak 12 komponenti prikazano crvenom bojom, što ukazuje na ozbiljan problem javnog duga Crne Gore. Ovu sliku, pogađate već, zovemo finansijska cucla koja se koristi samo u slučaju ukoliko nemači pojma neumorno nastave priču o ekonomskom tigru. Tada im izvadite ovu finansijsku cuclu, kao što je Pjer Luiđi Kolina vadio crvene kartona za prljav start s leđa. Veoma je jasna ova mutna voda: makro i mikro kontekst našeg javnog duga izazivaju ozbiljne razloge za veliku brigu – navode u objavi iz konsultantske kuće Fideliti konsalting. Prije nekoliko dana su objavili da je MMF, prije nego je odobrio 74 miliona eura, napravio prilično detaljan izvještaj o Crnoj Gori.

Javni dug će na kraju godine iznositi 90 odsto BDP-a, što jasno demantuje Vladine projekcije da će dug iznositi 82,5 odsto BDP-a. Dodatno, MMF piše da će na kraju 2025. godine, javni dug u odnosu na BDP iznositi 74 odsto, što je još uvijek daleko iznad kriterijuma od 60 odsto. Ekonomski izgledi Crne Gore znatno su se pogoršali. Lična potrošnja će se značajno smanjiti, dok će se strane direktne investicije prepoloviti u 2020. godini, a oporavak će vjerovatno biti spor. Ukoliko se korona virus ponovo pojavi, postoje značajni rizici za održivost duga. Kako se korona virus ponovo javio, već sada se postavlja pitanje održivosti javnog duga. Vlada je napravila optimistične makroekonomske i fiskalne projekcije. Dakle, rebalans budžeta čija je glavna pretpostavka ostvarenje turizma od 60% prošlogodišnjeg je opmitistična i sigurno se neće ostvariti – navode iz konsultantske kuće. 

Nula eura za nastavak autoputa do 2026. godine

Iz konsultantske kuće Fideliti konsalting saopštili su da će država obezbijediti nula eura za nastavak gradnje autoputa do 2026. godine.

– Eh, koliko su nas napadali zbog prioritetne dionice autoputa, što je jedna od najgorih investicionih odluka u novijoj istoriji Crne Gore, a o čemu smo pisali još od 2014. godine. Ugovoren van sistema javnih nabavki, prepun prekoračenja kako u vremenu tako u iznosu (koštaće nekoliko stotina miliona eura više od plana, a kasni dvije godine), s jakim uticajem kursnih razlika jer je ugovoren u dolarima, ovaj projekat će ostati kao bolna opomena kako se donose loše investicione odluke koje presudno utiču na sposobnost neke države da izdrži udare krize.

Govorili su da je autoput isplativ, da ćemo se dinamično razvijati zbog njega, da se sjever neće prepoznati od razvijenosti, da će nezaposlenost na sjeveru biti iskorijenjena… I što se desilo? MMF je opalio ozbiljan ekonomski šamar Vladi tako što je de fakto zabranio nastavak izgradnje autoputa – piše u saopštenju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6012 pregleda