Jedno od najudaljenijih pljevaljskih sela, Slatinu, vide kao eko-naselje

    1 godina pre 1515 pregleda Izvor: vijesti.me

Izgradnja ekološkog naselja u Slatini, jednom od najudaljenijih pljevaljskih sela, predviđena je Nacrtom izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje.

Iz Slatine se pruža jedinstveni pogledi prema kanjonu rijeke Tare i okolnim planinama, a obezbijeđen je pristup Nacionalnom parku “Durmitor”.

Slatina, kako se navodi u dokumentu, pruža mogućnost za organizovanje različitih aktivnosti, poput pješačenja, vožnje biciklom, obilaska kanjona Tare.

Na lokalitetu je planirana izgradnja naselja u skladu s ekološkim principima.

Koncept organizacije prostora predviđa da se eko-lodge “divlje ljepote“ izvede kao drveni smještajni objekat kategorije tri zvjezdice.

U suterenu objekta bi se organizovala tehnička postrojenja i postrojenje za sakupljanje kišnice s okolnog nagnutog terena.

Predviđa se da će posjetioci/turisti u prosjeku provoditi tri do četiri dana u eko-lodge naselju, baveći se pasivnim i aktivnim oblicima rekreacije i ekstremnim sportovima, poput trekinga, obilaska kanjona, vožnje bicikla po planinskim stazama i slično.

“Blizina Žabljaka će omogućiti turistima posjetiocima da obiđu i druge destinacije i upoznaju se s turističkom ponudom durmitorskog regiona. Ovaj vid smještaja predstavlja spoj pansiona, drvenih koliba i atraktivnog ambijenta u kome će negativni uticaji izgradnje na osjetljivu prirodnu sredinu biti svedeni na minimum. Nadzemni dio će biti urađen od vodopropusnih materijala da bi se smanjilo oticanje kišnice i unaprijedilo punjenje nivoa podzemnih voda. Koristiće se lokalno raspoloživi građevinski materijali i građevinska praksa kako bi se smanjili ekološki problemi poput gubitka sloja zemljišta usljed erozije i narušavanje lokaliteta. Eco-lodge će imati individualne sobe s duplim krevetima i zasebnim kupatilima, kuhinju i prostoriju za ručavanje, kao i ostale prateće objekte poput vešeraja, upravne zgrade, recepcije i površine za organizovanje rekreativnih i kulturnih aktivnosti na otvorenom, zatim plato za posmatranje zvijezda”, navodi se u dokumentu.

Piše i da će drvene kolibe imati ukupno oko 50 ležaja i da predstavljaju “spoj modernog arhitektonskog izraza i tradicionalnih lokalnih arhitektonskih praksi, kako u pogledu forme, tako i u pogledu materijala”.

“Daje se primat drvetu, kamenu i drugom građevinskom materijaul prisutnom u Crnoj Gori, posebno na sjeveru zemlje, koji se može reciklirati.”

U pogledu rješavanja upotrebe i štednje energije, projekat se oslanja na crnogorsku tradicionalnu arhitekturu kako bi se iskoristili prirodni izvori svjetlosti, toplote i hlađenja.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana posebne namjene za durmitorsko područje predlaže se proglašenje regionalnog parka Ljubišnja.

Ulaz u Nacionalni park “Durmitor” iz pravca Pljevalja planiran je u zoni naselja Đurđevića Tara.

Osim naplatnog i informacionog punkta, planirani su suvenirnica, trgovina i drugi prateći i komercijalni sadržaji. Na lokalitetu Đurđevića Tara planirana je izgradnja novog naselja eko-koliba kapaciteta 60 ležaja organizovanih u 15 do 20 objekata.

Naselja eko-koliba s osnovnim smještajem planirana su na pljevaljskom području NP “Durmitor“ i u selima Zasada (50 ležajeva), glavni ulaz u NP Đurđevića Tara (60 ležajeva desna obala), Lever Tara (50 ležajeva), Kutuša – Kosanica (50 ležajeva).

Uz to i rafting kamp Žugića luka (60 ležajeva s kompletnim smještajem) i još jedan ulaz u NP „Durmitor“ Krstovi u Ograđenici, a od seoskih katuna s većim turističkim značajem pominje se Jelov Panj u Bobovu.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26445 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11678 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11067 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10422 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9648 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9113 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8664 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8579 pregleda
%d bloggers like this: