Jestrović u bolnici, Šarić traži odgovornost sudija

  • 5 mjeseci pre
  • 722 pregleda
  • Izvor: CDM

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u ponedjeljak je za četvrtak odložen početak iznošenja završnih riječi u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i još 17 osoba zbog pranja para. Glavni pretres nije održan jer se nije pojavio optuženi Nebojša Jestrović, čiji je branilac, advokat Dragan Lazarević kazao da se njegov klijent nalazi u bolnici.

“Od prethodne noći se ne osjeća dobro, imao je vrtoglavice, pao je, gubi ravnotežu. U Kliničkom centru gdje je smješten rekli su mi da će ostati neko vrijeme na posmatranju, nakon čega će odlučiti da li će ga zadržati ili će ga pustiti kući”, kazao je Lazarević.

On je istakao da su mu ljekari rekli da je njegovo trenutno zdravstveno stanje vezano za njegovu osnovnu bolest. Na jednom od ranijih suđenja, Jestrović je kazao da boluje od multiple skleroze.

Inače, prije odlaganja pretresa, za riječ se javio Darko Šarić, koji je imao zamjerke na pisani dio prvostepene presude, kojom ga je isto veće koje predvodi sudija Siniša Petrović osudilo na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima. Naime, Pljevljak je kazao Petroviću da nigdje nije pročitao njegovu konstataciju kad je usmeno obrazlagao presudu, da Tužilaštvo nije dokazalo da je sa ostalima pribavio 47 miliona eura od prodaje droge i da zato ta imovinska korist nije oduzeta.

“To u pisanoj presudi ne spominjete i kako ja sada da očekujem da imam pravično suđenje. Vi krijete rečenicu koju ste izrekli i ja ću tražiti vašu krivičnu odgovornost”, kazao je Šarić.

Na to je sudija Petrović odgovorio da slobodno traži ako misli da treba i da on ništa nije uradio mimo zakona. Takođe mu je i rekao da nije snimano usmeno objavljivanje presude, što je, prema njegovim riječima, takođe u skladu sa Zakonom i nije obavezno, za razliku od snimanja toka glavnog pretresa.

“Jesam rekao da tužilac nije dokazao da je stečen toliki novac i da ta imovinska korist zbog toga nije oduzeta, ali to i ne treba da stoji u pisanoj presudi. Veće nema nikakvo predubeđenje prema ovom predmetu, niti će ova odluka biti vezana za postupak za trgovinu drogom”, kazao je sudija.

Prema optužnici, Šarić je tokom 2008, 2009. i 2010. godine sa Željkom Vujanovićem i Goranom Sokovićem, koji je u bjekstvu, organizovao kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili preprodajom narkotika. Novac zarađen na takav način je ulagan u poslovanje kupljenih i preuzetih preduzeća, a sve sa ciljem prevođenja tog prljavog novca u legalne tokove i prikrivanja njegovog nezakonitog porekla i stvarnih vlasnika. Na taj način, prema optužnici, oprano je najmanje 20 miliona eura.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.