Joanikije: Povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pravnici SPC da predlože nacrt novog zakona

    1 sedmica pre 125 pregleda Izvor: pobjeda.me

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović kazao je u intervjuu za Televiziju Hram da od nove vlasti u Crnoj Gori očekuje da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti i predložio da nacrt novog zakona urade pravnici Srpske pravoslavne crkve.

– Od nove vlasti očekujemo da aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče i da donese jedan savremen zakon koji će ispoštovati Ustav Crne Gore, ispoštovati vjerske slobode i prava svih vjernika, da će obezbijediti ravnopravnost među svim vjerama. S obzirom koliko je SPC radila na toj temi i koliko smo naučnih skupova održali, imamo naših pravnika koji bi mogli da predlože nacrt tog zakona – rekao je Joanikije u intervjuu za Televiziju Hram.

U pitanju je novi zahtjev SPC parlamentarnoj većini budući da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio izgradnju kapele na Lovćenu kao i gradnju crkve na Cetinju.

Joanikije je kazao da će taj zakon biti usaglašen ne samo sa Ustavom Crne Gore nego i drugim međunarodnim pravnim aktima koji regulišu tu materiju. 

Prijedlog Joanikija je u najmanju ruku neobičan jer shodno članu 93 Ustava Crne Gore, pravo predlaganja zakona i drugih akata imaju Vlada i poslanik. Pravo predlaganja zakona ima i šest hiljada birača, preko poslanika koga ovlaste.

 U sporazumu koji su potpisali lideri nove parlamentarne većine Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović nema ni riječi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti već se pominje samo da će nova demokratska vlast sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima.

Joanikije je kazao da je uvjeren da će nova vlast imati dobru volju da se povede jedan konstruktivan dijalog i da se donese novi zakon. 

– Mi samo očekujemo da će Crkva, kao i sve druge vjere u Crnoj Gori, dobiti onaj status koji zaslužuje. Što se nas tiče, to je samo ono što je dobila Rimokatolička crkva ugovorom između Crne Gore i Svete Stolice, taj obim prava koji je Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori obezbijeđen tim ugovorom. Ja sam zadovoljan ako i mi budemo imali isti obim prava, iako smo većinska vjera – rekao je Joanikije.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6625 pregleda