Joković: Ko glasa za pad Vlade, podržava poništenje Temeljnog ugovora

    1 godina pre 286 pregleda Izvor: adria.tv

Oni koji 19. avgusta u parlamentu budu glasali za pad Vlade Crne Gore – glasaju za poništenje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kazao je potpredsjednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković

On je rekao da je potpisivanjem Temeljnog ugovora stavljena tačka da jedno važno pitanje koje je dijelilo Crnu Goru.

Joković ističe da je potpisani Temeljni ugovor u potpunosti djelo aktuelne Vlade, a prethodna, kako je naveo, nije imala hrabrosti da stavi potpis na jedan takav dokument.

„Bivši premijer Zdravko Krivokapić otišao je u Beograd da potpiše Temeljni ugovor, ali se prepao, nije smio da potpiše i onda je vrativši se u Podgoricu i rekao da se bojao da će ga uhapsiti Milivoje Katnić. On je, podsjećam, imao iste primjedbe na taj ugovor kao što ih sada ima  DPS – preambulu i dva člana ugovora. Dakle, ova Vlada je napravila potpuno novi ugovor, koji je potpuno prihvatljiv za SPC i nijesmo se plašili da to potpišemo. Ono što smo obećali to smo i završili“, kazao je Joković.

On ističe da spokojno očekuje parlamentarnu raspravu o nepovjerenju Vladi, dodajući da je Temeljni ugovor bio jedan od osnovnih ciljeva ulaska SNP-a u izvršnu vlast.

„Mi veoma relaksirano očekujemo to glasanje. DPS je sakupio do sada, prema mojim informacijama, 36 glasova, a za smjenu Vlade treba 41. Da li će oni naći neke satrape u nekim nedoraslim, nedozrelim političkim subjektima – to je njihovo pravo, a mi potpuno rasterećeno čekamo naredne izbore“, rekao je potpredsjednik Vlade.

Joković ističe da je dobio više čestitki zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, nego za sve što je uradio u dosadašnjoj političkoj i sportskoj karijeri, navodeći da će partije koje podržavaju Temeljni ugovor, a eventualno glasaju za inicijativu DPS-a za smjenu Vlade, imati politički problem da to objasne svojim biračima.

„Da li će neko da glasa za smjenu Vlade, od onih koji su za Temeljni ugovor, ja naprosto ne mogu da vjerujem u to iz dva razloga. Prvo, ovo je uspjeh i ovo je nešto što su očekivale i Crkva i država i svi vjernici SPC. Vidjeli ste silne vatromete i zadovoljstvo ispred crkava, po ulicama itd. Dakle, ako bi se neko našao da glasa za pad Vlade taj automatski daje šansu DPS za povratak na vlast, jer, ako bi sad DPS ostao u manjini, to bi bio njihov potpuni njihov poraz i definitivno oni više ne bi nikada u budućnosti predstavljali onako snažan subjekat kao što su bili“, kazao je Joković.

Prema njegovim riječima, sada su stvari na političkoj sceni mnogo jasnije.

„Mi smo jasno rekli idemo u Vladu zbog toga i toga i mi smo ispunili naše ciljeve. I ko sad može reći SNP-u da smo izdajnici? Sad bi bili izdajnici oni koji bi srušili Vladu zbog Temeljnog ugovora. Ovdje je izbor svih 19. avgusta u parlamentu jasan – jesu li ili ne za Temeljni ugovor“, istakao je Joković.

On je naveo da će naredni dani pokazati da li će Socijaldemokratska partija ostati u Vladi, dodajući da on ne bi imao ništa protiv da se to desi, jer treba postići politički dogovor o deblokadi pravosudnog sistema. Joković je poručio da će SNP i dalje insistirati na realizaciji popisa stanovništva, kao i priključenju Crne Gore inicijativi „Otvoreni Balkan“.