Joković: Očigledno je da nema političke volje za održavanje popisa

    1 mesec pre 100 pregleda Izvor: dan.co.me

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je već trebalo da bude održan, ali očigledno da nije bilo političke volje, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković. On ne vjeruje da će popis biti sproveden do kraja godine.

– Ne vjerujem da se to može završiti u ovako kratkom periodu, a bila je javna rasprava, to jeste pripremljena je rasprava, koja nije bila za javnost. Čini mi se da od popisa u ovoj godini neće biti ništa. Popis je trebalo da bude održan ove godine i ja ne vidim nijedan razlog zašto se ne bi održao. Ako je jedini razlog to što DPS i strukture oko DPS-a nijesu na vlasti, onda se postavlja pitanje znači li to da popis nikada ne bi mogao da se održi kada bi se svake godine mijenjala vlast – rekao je Joković.

Poslednji popis stanovništva u Crnoj Gori održan je 2011. godine, a po zakonu se organizuje na svakih 10 godina. Ove godine je popis trebalo da se održi na proljeće, ali je odložen za jesen zbog situacije sa koronom.

Iz Monstata su kazali da bi zakon o popisu trebalo da bude usvojen do decembra, ali da njegovo sprovođenje zavisi od mnogih drugih faktora.

– Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je u proceduri usvajanja i, prema programu rada Vlade, treba da bude usvojen u četvrtom kvartalu ove godine. Datum sprovođenja popisa, prema nacrtu zakona, biće utvrđen podzakonskim aktom koji usvaja Vlada. Pripreme za popis su u toku i svi instrumenti su u formi predloga. Uslovi za finalizaciju instrumenata popisa (upitnika, uputstava i drugih) biće stvoreni usvajanjem zakona – saopšteno nam je iz Monstata.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) objavilo je 13. septembra poziv na javnu raspravu na Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini, koja je trajala do 3. oktobra. Ipak, mnogi poslanici vlasti su nezadovoljni upravo načinom na koji je ta javna rasprava sprovedena.

Vlada je nacrtom predvidjela i prikupljanje podataka o naciji, religiji i jeziku. Takođe, nacrtom je predviđeno i prikupljanje podataka o bračnom statusu, vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola, poznavanju stranih jezika i rada na računaru, zanimanju, mjestu rada…

Premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović saopštili su početkom avgusta da je teško očekivati popis do kraja godine jer su potrebne velike pripreme za njegovu realizaciju.

Iz Demokratskog fronta (DF) su odmah odgovorili da će prije srušiti Vladu nego dozvoliti da se ne održi popis. Oni su pozvali premijera da predloži zakon o popisu i poručili da će doći u Skupštinu da glasaju za taj akt, odnosno da će zbog toga prekinuti bojkot parlamenta.

Član medijskog tima Demokratskog fronta (DF) Mirko Miličić kazao je juče da određeni krugovi pokušavaju da iskoriste pregovore parlamentarne većine kako bi pitanje popisa gurnuli pod tepih, vješto se krijući iza komentara koji dolaze sa određenih međunarodnih adresa i iz domaćih nevladinih organizacija.

– Svi smo upoznati sa činjenicom da je javna rasprava o nacrtu zakona o popisu stanovništva završena i da su zahtjevi za izostavljanje pitanja o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku, odnosno odlaganja popisa u nedogled, odbijeni. Mi vjerujemo da će do dogovora parlamentarne većine doći i da će nova izvršna vlast prepoznati važnost tradicionalnog popisa, dati mogućnost političkim predstavnicima da diskutuju i usvoje zakon, kako bismo svi zajedno krenuli u ispunjavanje te državne obaveze, na dobrobit svih građana Crne Gore. Mislimo da je popis stvar tehničke prirode i pitam se zašto postoji strah od njegovog održavanja. Strah ne može zaustaviti istinu, jer istina uvijek izađe na vidjelo – istakao je Miličić.

Popisi u Crnoj Gori do sada su rađeni po tradicionalnoj metodi „od vrata do vrata“.

SNP: Vlada obesmišljava pripremu popisa

Iz SNP-a su juče saopštili da nisu htjeli da učestvuju u javnoj raspravi o zakonu o popisu jer, kako su istakli, nije bila ni javna ni transparentna, niti je bilo organizovanog okruglog stola (pravdajući se situacijom oko korone), već su se predlozi i sugestije dostavljale pisanim putem ministarstvu.

– SNP će na skupštinskim pododborima detaljno posvetiti pažnju Nacrtu zakona o popisu, kada će naši predstavnici ukazati na propuste i nedostatke. Nije nam namjera da djelujemo partijski i politički, već želimo da kao ozbiljna politička partija doprinesemo stvaranju uslova za transparentan rad, što je uslov za sprovođenje popisa stanovništva, koji se očigledno neće sprovesti u 2021. godini, kako je i osmislio prethodni menadzment u Monstatu. SNP nije bio i neće biti jedan od instrumenata prethodnog a i sadašnjeg nepromijenjenog sastava menadzmenta Monstata instruisanog od DPS-a – poručili su iz SNP-a.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12220 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: