Joksimović: Velika vjerovatnoća da omikron soj postoji u CG

    2 meseca pre 188 pregleda Izvor: fosmedia.me

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović kazao je da je velika vjerovatnoća da je omikron soj prisutan u Crnoj Gori, ali da će se konačni rezultati znati za nekoliko dana. Saopštio je da epidemiolozi strahuju od istovremene epidemije sezonskog gripa i korona virusa, koja bi mogla imati fatalne posljedice. Apelovao je na vakcinaciju i protiv kovida i protiv gripa, navodeći da vakcina protiv jednog ne šititi i od drugog virusa.

On je za Radio Crne Gore, komentarišući omikron soj virusa, rekao da je za očekivati njegovo prisustvo u Crnoj Gori: „Tokom naredne sedmice imaćemo odgovor. Velika je vjerovatnoća da je omikron soj u Crnoj Gori. Soj koji postaje dominantan u svijetu, očekivano je da ga imamo i kod nas“.

Ostaje da se vidi, kako je rekao, koliko je virulentniji, koliko se lakše prenoše, da li probija imunitet osoba koje su preležale kovid, te koliko je otporan na vakcinu.

Izvjesno je, kaže, da preventivne mjere će biti apsolutno neminovne i kad je u pitanju novi soj, prenosi portal RTCG.

On je podsjetio da vakcina protiv gripa štiti samo od tog virusa i pojašnjaca da vakcinacija protiv gripa ne štiti od kovida i obrnuto.

Grip i kovid

„Niko ko je primio vakcinu protiv ne može se osloniti da je zaštićen od kovide. Preporuka da se građani vakcinišu i protiv gripa i protiv kovida“, rekao je Joksimović, navodeći da bi situacija mogla biti fatalna ako bi pacijent imao istovremenu infekciju s oba virusom.

Navodi da se plaše istovremene epidemije dvije zarazne bolesti, od korona virusa i sezonskog gripa.

Kad je riječ o epidemiološkoj situacija ona je i dalje složena, kaže Joksimović, navodeći da još uvijek nema mjesta opuštanjima.

„Situacija je takva da nema razloga za opuštanje, da moramo da sprovodimo sve protivepidemijske mjere. Kako se mi budemo ponašali, to će se i na terenu vidjeti“, rekao je Joksimović.

On je kazao da bi građani što prije trebalo da prime svoju treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Vakcinu protiv sezonskog gripa primilo 11.800 građana

Govoreći o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, on je rekao da je ove godine kasnije počela u odnosu na prethodne sezone.

„Odvija se ustaljenim redom, do juče je oko 11.800 građana primilo vakcinu protiv sezonskog gripa. Inače ove sezone nije registrovan nijedan slučaj sezonskog gripa“, rekao je Joksimović.

Obavezno bi, kaže, trebalo da se vakcinišu sve osobe starije od 65 godina, osobe sa hroničnim bolestima, ljudi iz kolektivnih smještaja, te zdravstveni radnici.

„Izuzev njih, postoje još dvije posebne grupe, to su trudnice i djeca uzrasta od šest mjeseci do pet godina, bez obzira imaju li hronične bolesti“, pojasnio je Joksimović.

U suštini, kako je rekao, vakcinu ne smiju primati osobe sa akutnim bolestima, pogoršanjima hroničnim bolestima…

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 29 . januar

28. januara 2022. 22:58

Januarske penzije veće 2,12%

28. januara 2022. 15:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33455 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14596 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 14014 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13752 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12882 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12273 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12175 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12071 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10875 pregleda
%d bloggers like this: