Još jedna lažna vijest: U Crnoj Gori ima 446.858 vjernika SPC

    7 mjeseci pre 295 pregleda Izvor: cdm.me

Brojni građani danas su, uoči dočeka pravoslavne Nove godine, sa više brojeva Telekom mreže dobili cirkularnu poruku, sa lažnim podacima:  “U Crnoj Gori 446.858 vjernika SPC nije moglo da dočeka Srpsku novu godinu. Želim da ti Srpska nova godina donese vrijeme bez onih iz vlasti koji su nam uzeli pravo da je slavimo i koji bi da nam uzimaju ono što je vjekovima naše. Crna Gora ne može biti ni anticrnogorska, ni antisrpska. Sva prava svima”.

Jasno je da se poruka odnosi na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pokušaj manipulacije građanima širenjem lažnih vijesti, ali je važno istaći nekoliko činjenica koje demantuju navode iz ove SMS poruke.

Prvo, 13. januara se ne dočekuje “srpska” već pravoslavna Nova godina, za sve vjernike koji poštuju Julijanski kalendar.

Drugo, istina je da, prema posljednjem popisu iz 2011. godine, pripadnika Pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori ima 446.858, ali je svima jasno da svi oni nisu vjernici Srpske pravoslavne crkve kako se to navodi u poruci.

Treba napomenuti da prema posljednjim podacima, Srba u Crnoj Gori ima 28 odsto.

Podsjetimo, Srpska kuća je prva odustala od ideje da organizuje doček pravoslavne Nove godine, a takvu odluku je donijela, kako je saopštio njen izvršni direktor Emilo Labudović, poštujući preporuku Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve „da se izbjegne svaki vid politizacije molebana i litija koje predvode vladike SPC”. Nakon njih je isti scenario smislio i Demokratski front, navodeći kako odustaju od proslave, te da će čelnici tog političkog saveza prisustvovati molebnu u hramu Hristovog Vaskrsenja koji će služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6325 pregleda