Još mjesec i po do početka popisa: Ovo je sve što treba da znate o tom procesu

    2 sedmice pre 613 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Manje od dva mjeseca ostala su do početka popisa stanovništva, koji će biti održan od 1. do 15. novembra.

Pripremne aktivnosti, kako su saopštili iz Vlade, teku kako je i planirano, pa više nema nikakve sumnje da će taj proces i definitivno biti održan u najavljenom terminu.

Popis je prvobitno trebalo da bude održan 2021. godine, no tada je odložen usljed pandemije koronavirusa. Uslijedila je još jedna promjena vlasti, a u prvoj polovini ove godine odlučeno je da će taj proces najzad biti održan u novembru.

Ko će sve biti obuhvaćen popisom

Ključno pitanje uoči popisa jeste da li će on pokazati kako je u Crnoj Gori, u odnosu na 12 godina ranije, manje ili više stanovnika.

Popisom će biti obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u državi – uključujući i one koji privremeno borave u drugom mjestu ili u drugoj zemlji. Pored toga, popisom će biti obuhvaćeni i stranci koji u Crnoj Gori imaju stalni ili privremeni boravak.

Ovo su podaci koji će biti prikupljani

Od svih će biti prikupljani podaci o polu, bračnom stanju, socijalnom, obrazovnom i materijalnom stanju, zaposlenju, državljanstvu, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, vjerskom opredjeljenju i maternjem jeziku.

Oni koji ne žele da se izjasne o pojedinim pitanjima, poput nacionalnosti, etničke pripadnosti, vjeroispovijesti ili jezika, prema zakonu su slobodni da to učine, a popisivači su dužni da upišu odgovor “ne želi da se izjasni”.

Na terenu će biti oko 4.000 popisivača

Kako je ranije saopšteno, popis će koštati najmanje 3,21 milion eura, no pominjana je početkom godine i brojka do pet miliona.

Očekuje se kako će čitav proces realizovati oko 4.000 popisivača, koji će od 1. do 15. novembra stizati i u najizolovanije djelove Crne Gore.

Preliminarni rezultati početkom 2024.

Po održanom popisu slijedi zbrajanje podataka, a potom i njihovo kompletiranje.

Kako je saopšteno u julu, očekuje se kako će preliminarni rezultati biti publikovani početkom 2024. godine.