Još pišu izmjene Zakona o PIO

    3 meseca pre 282 pregleda Izvor: vijesti.me

Vlada nije postupila po odluci Ustavnog suda jer Skupštini u predviđenom roku od 30 dana nije dostavila izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali su da će to biti urađeno uskoro i da će predložiti Skupštini da o ovom pitanja raspravlja po hitnom postupku.

U Službenom listu je 3. novembra objavljena odluka Ustavnog suda kojim je ukinuta odredba iz člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojom je bila predviđeno da u penziju mogu ići žene sa 64 i muškarci sa 66 godina ako imaju minimum 15 godina staža.

Ustavni sud je istom odlukom naredio Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom Suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce. Taj rok je istekao u ponedjeljak 4. decembra.

Socijalni savjet je dva dana ranije, na sjednici u subotu, donio odluku da Vladi predloži rješenje da i žene i muškarci u penziju mogi ići sa 65 godina starosti uz minimum 15 godina staža. Dogovoreno je i da se napravi izmjena u vezi sa tim da se u penziju ide sa 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine starosti.

Međutim, ni 4. decembra, ni na sjednici Vlade u četvrtak 7. decembra nije usvojen predlog izmjena Zakona o PIO koji bi bio poslat Skupštini, a zbog toga su “Vijesti” pitale Vladu i Ministarstvo rada i socijalnog staranja zašto nije ispunjen rok iz odluke Ustavnog suda.

“Izradi nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju prethodio je dijalog sa socijalnim partnerima, nakon čega se otpočelo sa ostalim procedurama koje prethode donošenju zakona. Sve navedeno je zahtijevalo vrijeme, pa je to razlog za kašnjenje u podnošenju predloga zakona Skupštini Crne Gore. Vlada će, zbog naprijed navedenog, predložiti Skupštini Crne Gore da u skladu sa članom 151 Poslovnika Skupštine Crne Gore ovaj zakon donese po hitnom postupku”, navedeno je u odgovoru iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Vijesti” su pitale i Ustavni sud da li ih je Vlada obavijestila zbog čega nije postupila po odluci Ustavnog suda, kao i šta sada može preuzeti Ustavni sud zbog toga što Vlada nije postupila po njegovoj odluci, ali nisu dobili odgovor.