Još se ne zna kada vakcine stižu u Crnu Goru: Pregovara se sa Fajzerom, Astrom Zenekom, Rusima i Kinezima

    7 dana pre 133 pregleda Izvor: cdm.me

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na današnjoj pres konferenciji u Institutu za javno zdravlje će prva vakcina u Crnoj Gori biti sa evropskim sertifikatom, ali da se još uvijek ne zna tačan datum kada će vakcine stići u Crnu Goru. Ona je poručila da se pregovara sa Fajzerom, Astrom Zenekom, ali su u pregovorima i sa Kinom i Rusijom.

“Rad na bilateralnim odnosima nije tako jednostavan i zavtijeva određeno vrijeme. Određene zemlje su ovakve odnose ostvarile u junu i julu i imali su vremena da na vrijeme dobiju vakcine. Morali smo da za kratko vrijemo uspostavimo konekcije sa određenim proizvođačima. U stalnoj smo komunikaciji sa EU i potrudićemo se da Crna Gora bude među prvim zemljama koju će dobiti ovakvu vrstu pomoći”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, nabavljanje vakcine nije nabavljanje parfema iz inostranstva, već komplikovan i ozbiljan posao.

“Naš cilj je da obezbijedimo bezbjednu i efikacnu vakcinu i to od više proizvođača. Pregovaramo sa Fajzerom, Astrom Zenekom, u COVAX inicijative sa svim njenim članicama, kao i sa Rusima i Kinezima”, naglasila je ona.

Iako se još uvijek ne zna tačno kada će vakcine stići u Crnu Goru, to se očekuje krajem januara, početkom februara.

“Sve će se znati u narednih deset, 15 dana. Imaćemo operativni plan vakcinacije, gdje će se vršiti vakcinacija, ko će se vakcinisati prvi, kao i detaljni akcioni plan predstavljen na sjednici Vlade”, istakla je Borovinić Bojović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13274 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8020 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7198 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6522 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6506 pregleda
%d bloggers like this: