Još se ne zna uzrok pomora ribe u Limu

    11 mjeseci pre 179 pregleda Izvor: dan.co.me

Na osnovu dosadašnjih činjenica ne može se utvrditi šta je uzrok uginuća ribe na Limu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Iz tog resora su saopštili da čekaju rezultati analize uzroka ribe i vode. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja saglasno je da je slučajevi uginuća ribe na rijeci Ćehotini i Limu skreću veliku pažnju za potrebu još intenzivnijeg napora, a koji, kako tvrde, ni do sada nije izostajao od nadležnih poljoprivredenih inspektora kao i korisnika koji ulažu veliki trud na zaštiti i očuvanju ribljih resura.

Članovi NVO Grin houm juče su sa predstavnicima bjelopoljskog ribolovnog društva „Sinjavac” obišli lokaciju na kojoj je evidentiran masovni pomor ribe u rijeci Lim. Zabrinjavajuće je, kako navode, da se i nakon tri dana od incidenta mogu jasno uočiti veće količine uginule ribe koja i dalje pluta rijekom.

– Obilaskom terena uočen je ispust koji se nalazi neposedno ispod fabrike za proizvodnju mesnih proizvoda „Franca”. Voda iz ispusta je pjenušava, bjeličaste boje i mirisa sličnog amonijaku. Zabrinjavajuća je činjenica da se incident ovakvih razmjera u Crnoj Gori dešava drugi put u jako kratkom vremenskom periodu, odakle jasno proizilazi zaključak da nema nikakvog preventivnog djelovanja državnih organa, već se samo formalno djeluje na posledice. Ovakvim pristupom mogu se očekivati samo učestaliji i incidenti većih razmjera.

Ovim je pričinjena nemjerljiva šteta po živi svijet, stoga vjerujemo da će rezultati analiza biti relevantni kako bi se počinilac adekvatno procesuirao i definisale hitne mjere kontrole zagađenja i remedijacije, kako bi se sredina sanirala u mjeri u kojoj je to moguće – kažu u Grin houmu.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6265 pregleda