Jovanić i ekipa oštetili stečajne povjerioce i dužnike za 661.496 eura

    2 sedmice pre 158 pregleda Izvor: pobjeda.me

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić sumnjiči se da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija za 661.496 eura, piše Pobjeda.

Ovo se navodi u rješenju o određivanju pritvora do 30 dana Jovaniću, stečajnim upravnicima Saši Zejaku, Snežani Jović, Sanji Lješković, Ranku Radinoviću, Sretenu Mrvaljeviću, i vlasnicima firmi za obezbjeđenje Paviću Globareviću i Darku Peroviću.

Njima su lisice na ruke stavljene u ponedjeljak, dok su procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnica firme za obezbjeđenje Stana Čelebić, vlasnica kompanije ,,Ogimar“ Danijela Laković i kandidat za sudiju u Privrednom sudu Vladan Nikolić izbjegli hapšenje.

Jovanić se sumnjiči da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju a čiji članovi su postali Zejak, Jović, Lješković, Radinović, Mrvaljević, Globarević, Čelebić, Perović, Markišić, Golubović, Nikolić i Laković.

U sklopu ove kriminalne organizacije su i podgoričke kompanije ,,Titan Sekjuriti, ,,Sekuritas Monetnegro“, ,,Ogimar“ kao i nikšićka firma ,,Top force system“ i više N. N. osoba.

Tužilaštvo ovu grupu sumnjiči za formiranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna veća od četiri godine a sve radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

SDT sumnjiči Jovanića da je koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda, kao i sudijsku funkciju, nezakonito uvećavao troškove stečajnog postupka u čemu su mu pomagali određeni stečajni upravnici.

“Protivpravna imovinska korist se pribavljala tako što su se određena sredstva po nalogu Jovanića sa računa Privrednog suda avansirala na račun stečajnog dužnika a navodno u cilju vođenja stečajnog postupka a potom se taj novac prebacivao na račune članova ove kriminalne grupe prije zaključenja stečajnog postupka”, navodi se u rješenju o određivanju pritvora dijelu ove grupe.

Prodajom imovine firme u stečaju pokrivao bi se dug sa računa Privrednog suda.

“U ovom slučaju država bi ostala neoštećena, dok bi oštećeni bili stečajni dužnici i povjerioci”, navodi se u dokumentu Višeg suda.

Prema sljedećem scenariju, Jovanić je preko stečajnih upravnika, određenih kompanija i lica uvećavao troškove stečaja na štetu stečajnih dužnika i povjerilaca a u korist kriminalne organizacije.

Tužilaštvo tereti Zolaka, Jović i Mrvaljevića da su po nalogu Jovanića u situacijama kada su se pojavljivali kao stečajni upravnci imali zadatak da odugovlače stečajni postupak u cilju prouzrokovanja što većih troškova tako što bi angažovali saradnike, advokate, te fizičko obezbjeđenje čak i u situacijama kada je to bilo nepotrebno.

Zolak se sumnjiči da, kada bi se u postupku pojavljivao kao procjenitelj, u dogovoru sa drugim procjeniteljima dogovarao da ispostave fiktivne fakture kako bi svoju ponudu za stečajnog dužnika predstavio kao najpovoljniju, iako je njegova procjena višestruko prevazilazila realne troškove procjene.

U nekim od deset stečajnih postupaka koji su za sada predmet pažnje Zolak i Lješković su se pojavljivali kao saradnici stečajnog upravnika i, koristeći ovu poziciju, su fiktivnim procjenama i inventarisanjem uvećavali troškove stečajnog postupka.

Na osnovu fiktivno pruženih usluga oni su primali novčana sredstva sa računa stečajnog dužnika i po nalogu Jovanića taj novac transferisali u korist kriminalne organizacije.

Globarević, Čelebić i Perović su u ime komapnija ,,Titan security“, „Top force system“ i „Securitas Montenegro“ imali zadatak da neistinito fakturišu usluge fizičkog obezbjeđenja objekata stečajnih dužnika kako bi uvećali troškove stečajnog postupka na teret stečajnih dužnika, a u korist kriminalne organizacije.

Markišić i Golubović se sumnjiče da su po zahtjevu Zejaka i Lješković dostavljali fiktivne ponude za procjenu imovine stečajnih dužnika u prethodno dogovorenim iznosima, kako bi ponude članova kriminalne organizacije koji učestvuju u stečajnom postupku bile najpovoljnije.

Nikolić se sumnjiči da je u stečajnom postupku 553/15 primio iznos protivpravne imovinske koristi za kriminalnu organizaciju, dok je Danijela Laković imala zadatak da kao osnivač i izvršni direktor kompanije ,,Ogimar“ po nalogu Jovanića registruje vebsajt koji će služiti za oglašavanje stečajnih postupaka. Na taj način fakturisale bi se usluge Privrednom sudu i sticala sredstva za kriminalnu organizaciju koju bi Jovanić raspoređivao.

Za sada su malverzacije ove grupe utvrđene u stečajnim postupcima kompanija: ,,Euromix Tours“ d.o.o. Budva, ,,Sotto la colina“ doo Podgorica, ,,Tehnostar“ d.o.o. Berane, ,,Nega Tours Montenegro“ d.o.o. Budva, ,,Jastreb“ d.o.o. Podgorica, ,,Trgošped“ d.o.o. Rožaje, ,,Montel“ (motel Glava zete) d.o.o. Nikšić, PRINC&CO d.o.o. Kotor, ,,Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: