Jovanović: Rješenje o produženju pritvora Milu Božoviću još konfuznije od prethodnih

    7 meseci pre 301 pregleda Izvor: DAN

Rješenje o produženju pritvora  predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću je još konfuznije od prethodnih, kazao je za portal kazao je za portal Dan advokat Miroje Jovanović. Odbrana će protiv te odluke izjaviti žalbu u zakonskom roku od tri dana.

– Naime, u Rešenju Višeg suda u Podgorici od 12.05.2023. godine se tvrdi da gospodin Božović „ne bi ostao ravnodušan“ u odnosu na optužbe te da postoji opasnost da pobegne usled te neravnodušnosti, kao i da od lica koja ne poznaje a koja su u bekstvu „realno može očekivati i dobiti pomoć u bjekstvu, kao i da tu pomoć može očekivati i od drugih pripadnika kriminalne organizcije koji za sada još uvijek nisu identifikovani“- naveo je Jovanović.

foto: Željka Boljević/Dan

Sud je dodao „da je u posljednjih pet godina često putovao u inostranstvo, i to 55 puta, to sve naprijed navedene okolnosti i po ocjeni ovog vijeća u svojoj ukupnosti jesu okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva“.

– Ovo je zaista apsurdno i svakako će biti pobijano žalbom. Takođe, sud je dodao i da težina krivičnog dela čini osnov za pritvor (pritvorski osnov iz čl. 175 st.1 tač.4 ZKP), koji po svom obrazloženju niti stoji niti odgovara činjenicama. Međutim, Viši sud je ovoga puta izostavio potencijalni uticaj na saučesnike koji su u bekstvu kao pritvorski razlog, navodeći da nije za očekivati da bi moj klijent kroz „komunikaciju sa saokrivljenima mogao uticati na tok krivičnog postupka, a u tom pogledu u predlogu za produženje pritvora ne iznose se neke nove okolnosti“ – dakle pritvor nije određen zbog potencijalnog uticaja na navodne saučesnike koji su u bekstvu (čl. 175 st.1 tač.2 ZKP)- istakoa je Jovanović.

Poručuje: „Dakle, sažet stav Višeg suda bi glasio možda će zajedno bežati ali neće uticati jedni na druge niti na istragu“.

– Kako bih još detaljnije i preciznije obavestio javnost o stavu odbrane u vezi neosnovanog produženja pritvora prema gospodinu Božoviću, isti stav ću saopštiti u ponedeljak 15 maja 2023. godine, nakon predaje žalbe- naveo je on.