Jovanović tvrdi da imaju dokaze o montaži afere Milu Božoviću

    9 meseci pre 437 pregleda Izvor: rtcg.me

Odbrana predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, izjavila je žalbu protiv rješenja Višeg suda kojim mu je produžen pritvor, saopštio je za Portal RTCG njegov advokat Miroje Jovanović. Branioci, politički saborci i porodica Božovića će, kako je naveo Jovanović, u narednom periodu objelodaniti dokaze o montaži u tom slučaju, u formi pisane dokumentacije i vještačenja, a nakon toga se obratiti nadležnim adresama.

Predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću produžen je pritvor za 60 dana. On se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i da je počinio tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Od tada se nalazi u pritvoru u Spužu.

„Viši sud je postupao po predlogu SDT, koji predlog je očigledno više sračunat i usmjeren na političku kampanju nego na sprovođenje prava i pravde. SDT i Suzana Mugoša ne dozvoljavaju uvid u spise, kao što je javnost upoznata ranije, i za to postoji samo jedan razlog – SDT ne posjeduje bilo kakve dokaze protiv gospodina Božovića“, saopštio je Jovanović.

Ono što dodatno zabrinjava, tvrdi Jovanović, je činjenica da specijalno tužilaštvo krije spise i od sudova, o čemu, kakko navodi, poseduje pismene dokaze koji su prezentovani u žalbi.

„Naime, tužilaštvo je propustilo da obavijesti Viši sud u Podgorici o nekoliko važnih činjenica i to: da je odbrana gospodina Božovića još 19. aprila 2023. godine tražila da SDT od Skupštine Crne Gore pribavi transkripte sa nejavnih sednica (tzv. „gluva soba) Odbora za bezb.ednost i odbranu Skupštine Crne Gore – a SDT još nije pribavio iste, niti ih je, izgleda, uopšte tražio; da je odbrana gospodina Božovića u dva navrata i to 9. i 10. maja 2023. godine dostavila SDT-u više desetina stranica materijala, transkripata i odluka, koji se tiču direktno ovog predmeta“, kazao je advokat.

On tvrdi da SDT, ne samo da te materijale nije blagovremeno proslijedio Višem sudu u Podgorici, nego ih je u cjelosti prećutao, čime je Glavni specijalni tužilac ili neko od njegovih podređenih, suspendovao primjenu ZKP-a Crne Gore.

„To nesporno ukazuje na činjenicu da se tužilaštvo, u Katnićevom maniru, uključilo u predizborni proces“, kaže Jovanović.

Kao branilac potpuno odgovorno tvrdi da se u ovom slučaju radi o apsolutnoj montaži.

„Te da je „dokaz“ (dakle samo jedan i to u formi policijske bilješke) na koji se poziva tužilac, najverovatnije autorsko djelo jednog, ne baš pretjerano pametnog, bivšeg pripadnika ANB-a. Uostalom isti taj ANB je godinama, pa i u periodu koji se navodi u tužilačkom predlogu, nezakonito uhodio i snimao gospodina Božovića, i nikada nisu dokumentovali bilo kakvu nezakonitu aktivnost a kamoli istu procesuirali“, tvrdi branilac Božovića.

On smatra da je Specijalno tužilaštvo u ovom i nekoliko drugih predmeta „nastavilo lošu praksu Milivoja Katnića“ i, izgleda, prespavalo 30 avgust 2020. godine.

„Branioci, politički saborci i porodica gospodina Božovića će u narednom periodu objelodaniti dokaze o ovoj montaži u formi pisanedokumentacije i vještačenja, a nakon toga se obratiti nadležnim adresama sa vrlo konkretnim zahtjevima“, zaključio je advokat Miroje Jovanović za Portal RTCG.