Kad je najbolje popiti kafu

    11 meseci pre 378 pregleda Izvor: pobjeda.me

Iako se čini da je najbolje popiti šoljicu kafe čim se probudite, ipak postoji bolji trenutak za ispijanje ovog napitka, ukoliko želite da iskoristiti sve prednosti koje on nudi.

Šoljicu kafe ne bi trebalo popiti čim ustanete iz kreveta, već sat vremena nakon što se probudite. U tom trenutku proizvodnja kortizola u tijelu je na jednom od tri vrhunca u toku danu, pokazali su rezultati kliničke studije.

Kortizol se inače smatra “hormonom stresa” jer se luči u većim količinama kada osjećamo naprezanje ili napetost kod okolnosti koje smatramo zahtjevnim. Ali, kortizol se može smatrati i “hormonom budnosti” jer razlog zbog kog tijelo proizvodi više kortizola kada smo pod stresom jeste da bi nas razbudio i da bismo bili na oprezu.

Konzumiranje kofeina dok je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola uči tijelo da proizvodi manje kortizola, tvrde hronofarmakolozi koji proučavaju način na koji sastojci ljekova, poput kofeina, djeluju na prirodne biološke ritmove našeg tijela.

Ne samo da to potkopava efekat kofeina, već smanjuje i sposobnost razbuđivanja koju kortizol ima. Uz to, to može doprinijeti razvoju tolerancije na kafu, što znači da nam je potrebno sve više i više kafe da bismo postigli iste efekte.

Dakle, da biste u potpunosti iskoristili efekte koje kafa nudi, prvu šoljicu popijte sat vremena nakon što se probudite, piše TheHealthy, prenosi N1 Zagreb.

Drugi vrhunac proizvodnje kotizola je oko 13 časova, a zatim oko 17 časova, pa u nekom od tih trenutaka možete popiti sljedeću šlojicu kafe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: