Kad rijeka zakrivuda: Neponovljivi meandri Ćehotine

    4 sedmice pre 2210 pregleda Izvor: sharemontenegro.me

Meander je pojam za rijeku koja krivuda u obliku latiničkog slova S. Naziv je dobio po rijeci Meandru u Turskoj (tur. Büyük Menderes).

Jedna naša rijeka – Ćehotina u Pljevljima poznata je po svojim meandrima. Iako ne prvi pogled, barem preko fotografije, liči na meandre rijeke Uvac u Srbiji, ovi naši su različiti.

A kako doći do ovog pogleda sa slike?

Uz nadu da smog neće biti prevelik u Pljevljima, do ovog vidikovca stići ćete putem Pljevlja-Vrulja i vaša konačna destinacija je selo Mataruge, zaseok Gačevića Dolina.

Mataruge se nalaze 20 km od grada.

Pored skretanja sa magistralnog puta postavljena je info tabla od koje dalje, makadamskim putem, možete nastaviti automobilom otprilike jedan kilometar, a nakon toga uputiti se markiranom stazom dugom oko 100 metara.

Ovo mjesto je postalo turističko najpopularnije u Pljevljima jer je postavljen vidikovac za turiste.

Na samom vidikovcu odmorite na klupama, odakle se pruža fantasičan pogled na meandre.

Vidikovac je smješten na vještačkoj akumulaciji rijeke Ćehotine. Vještačko jezero je nastalo prije nešto više od 30 godina a rađeno je za potrebe Termoelektrane “Pljevlja”.

Posebnu čar cijelom pogledu daje i krivi bor koji se nalazi na samoj litici.

Da bi ovo mjesto zauvijek ostalo čarobno, potrebno je da ga dodatno valorizujemo.

Posljednji i najdrastičniji primjer nebrige o prirodi ovih krajeva imali smo nedavno kada se dogodio pomor ribe u Ćehotini zbog otrovnih supstanci koje su, ljudskim nemarom, završile u rijeci.

Ćehotina se sada polako oporavlja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: