„KAD SUDIJI PRESTAJE FUNKCIJA…“ Da se čita Ustav, Medenica bi u penziju

    2 godine pre 773 pregleda Izvor: vijesti.me

U trenutku kada je 16. jula ove godine Sudski savjet ponovo izabrao za predsjednicu i sutkinju Vrhovnog suda, Vesna Medenica je ispunjavala uslove za starosnu penziju i po Ustavu je trebalo da joj prestane sudijska funkcija.

To proizilazi iz odredbe najvišeg pravnog akta i Zakona o penzijsko-invalidskom osiguiranju.

Zakon o radu, koji propisuje 67 godina kao najvišu granicu kada se mora u penziju, u ovom slučaju je za sudije irelevantan jer se radi o sudijskoj funkciji, smatra dio pravnika. Međutim, kao ni za treći mandat Medenice i njeni uslovi za odlazak u penziju se različito vide.

Da li predsjednica Vrhovnog suda treba da skine togu, da li je Sudski savjet neustavno izabrao i po ovom osnovu, juče nijesu odgovorili iz te dvije instance.

Takođe ni više pravnika, advokata, članovi skupštinskog Odbora za politički sistem i pravosuđe, a samo dio njih objasnio je da nije u mogućnosti jer su na godišnjim odmorima.

U biografiji Medenice, koja je objavljena na sajtu Vrhovnog suda, piše da je rođena 17. jula 1957. godine, što znači da ima 62 godine. Po Zakonu o penzijsko- invalidskom osiguranju, “pravo na starosnu penziju osiguranik stiče kada navrši 15 godina staža i 61 godinu i šest mjeseci života”).

Ustav Crne Gore

U Ustavu Crne Gore, koji je iznad zakona, navodi se “sudiji prestaje funkcija… kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju”. Takođe, u Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, “predsjedniku suda prestaje funkcija… kada mu prestane sudijska funkcija”.

Medenicu su za novi mandat predložile kolege iz Vrhovnog suda, na Opštoj sjednici kojom je rukovodila sutkinja Stanka Vučinić. Više pravnika, koje su “Vijesti” juče kontaktirale smatra da su sudije na toj sjednici trebalo da utvrde da je ispunila uslove za penziju i da treba da joj prestane sudijska funkcija, te da po tom osnovu ne može ni biti predložena za novi mandat.

Medenici je dio pravničke javnosti osporavao pravo na treći izbor jer po Zakonu o sudovima, predsjednik Vrhovnog suda može biti u samo dva mandata.

Advokat Budislav Minić podsjeća da ona “nije mogla po osnovu već odrađena dva mandata biti birana, da ima etike kod sudija Vrhovnog suda koji su je jednoglasno predložili, i kod članova Sudskog savjeta koji stida nemaju”.

“Međutim, nema ništa sporno u normi člana 106 stav 1, tačka 2 Zakona o sudskom savjetu i sudijama u kojoj piše da predsjedniku suda prestaje funkcija kad mu prestane sudijska funkcija jer ne može biti neko predsjednik suda ako ne ispunjava uslove za sudiju tog suda”, navodi Minić.

Sudski savjet nije objavio da je Medenica položila zakletvu nakon izbora 16. jula.

Minić: Ima pravo na prijevremenu penziju, ali to ne želi

“Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 67 godina života i najmanje 15 godina penzijskog staža, a stiče pravo na prijevremenu starosnu penziju kad navrši 62 godine života i najmanje 15 godina penzijskog staža. Dakle, ona ima pravo na prijevremenu starosnu penziju, koju naravno ne želi, i ima zakonsku mogućnost da se bavi sudskim pozivom, tačnije da bude predsjednica 

Vrhovnog suda do zakonske granice za prestanak bavljenja sudskim pozivom i navršenih 67 godina života.

Dakle, sa 39 godina staža i 62 godine ne prestaje joj funkcija po sili zakona, a može na njen zahtjev za prijevremenu penziju”, objašnjava Minić.

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33374 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14548 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13967 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13705 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12838 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12269 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12128 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12024 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10868 pregleda
%d bloggers like this: