Kakmuže dobija novi hram

    2 meseca pre 2098 pregleda Izvor: Eparhija Mileševska

U četvrtak 25. novembra 2021. godine, u kancelariji pljevaljskog notara Danka Bjekovića, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu mileševskom Atanasiju svečano je, nakon potpisivanja i ovjeravanja, uručen Ugovor o poklonu zemljišta u mjestu Kakmuže kod Pljevalja na kom će biti izgrađen hram Svetih apostola Petra i Pavla. Darodavac zemljišta je Milovan Savičić rodom iz Kakmuža koji živi i radi u Beogradu.

Nakon ovjere i predaje Ugovora upriličeno je druženje i zajednički ručak da bi se proslavio početak ovog bogougodnog djela.

Jedan od inicijatora gradnje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kakmužama, Marinko Bajčeta, iznio je nekoliko zanimljivih istorijskih podataka o selu Kakmuže: – Naše selo je kroz istoriju dijelilo sudbinu ljudi ovog kraja. Učestvovalo u svim bunama, ustancima, ratovima. Kakmuže ima i svoju duhovnu istoriju. Ono ima jedan dio koji se zove Nemanja, i to je verovatno jedinstveni toponim u celom srpstvu. Ispod je bio rudnik, manastir i crkva, a u sred sela je bila crkva Svetih apostola Petra i Pavla, i mi sada, uz Božiju pomoć, i pomoć dobrih ljudi, želimo da je uzdignemo i obnovimo. Istorijski je dokazano da su u tom delu Kakmuža živeli neki od Nemanjića koji su kasnije, pod naletom Turaka, odselili za Dubrovnik. Stara crkva Svetih Apostola se nalazila na jednom dosta nepristupačnom mjestu. Kakmužani su više puta pokušavali da je obnove ali u tome nikad nisu uspijeli. Ideja o izgradnji crkve među stanovnicima Kakmuža nikad nije prestala i evo sada su se stekli uslovi da se krene u gradnju. Nadamo se da ćemo, uz pomoć Boga i dobrih ljudi, uspešno privesti kraju ovaj projekat- istakao je Bajčeta.

Preosvećeni Episkop Atanasije je sa pažnjom saslušao ovaj istorijski osvrt i blagoslovio ideju i želju stanovnika Kakmuža da se hram gradi.

Uz to je dodao: – Prvi deo posla smo uradili, zemljište za budući hram je u vlasništvu Crkve. Sada je potrebno da objedinimo snage, da objedinimo znanje i da složno pristupimo ovome poslu. Da se ne bi javilo nešto nepredvidivo što može sprečiti rad najbolje je da u rad krenemo odmah, da ne čekamo ništa nego da krenemo odmah, danas. Danas je najosnovniji deo posla obavljen, dogovor je tu, i da počnemo odmah. Sada više odustajanja nema, u tome smo svi složni. Moramo svakako završiti ovaj blagosloveni naum, i da što pre osveštamo novi hram- naglasio je Episkop Atanasije na kraju.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 26 . JANUAR

25. januara 2022. 23:05

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33287 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14502 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13916 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13652 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12785 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12260 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12081 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11969 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10858 pregleda
%d bloggers like this: