Kako do ekspertske vlade, je li ona moguća u Crnoj Gori

    1 godina pre 722 pregleda Izvor: cdm.me

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su završeni. Prema preliminarnim procjenama Demokratska partija socijalista osvojila je 30 mandata, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 27, koalicija Mir je naša nacija 10 i platforma Crno na bijelo četiri. Nova politička većina koju čine Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, najavljuje formiranje ekspertske vlade.

Prema Ustavu, predsjednik države nakon konstituisanja parlamenta ima rok od 30 dana da predloži mandatara za sastavljanje nove vlade koja mora biti sastavljena u roku od 90 od dana konstituisanja parlamenta. Ukoliko se u tome ne uspije, raspisuju se novi parlamentarni izbori.

Predsjednik države prvo mandat za sastav nove vlade daje predstavniku partije koja je osvojila najviše glasova, u ovom slučaju je to DPS, a ukoliko on vrati mandat i ne uspije, onda mandat ide drugom najjačem savezu ili partiji, a to je koalicija Za budućnost Crne Gore.

Politički analitičar Srđan Vukadinović za CdM kaže da će očito biti problema u formiranju ekspertske vlade.

“Očekuje nas vruća politička jesen. Biće mnogo teško formirati vlast jer su ove tri koalicije mnogo raznorodne. URA već govori o ekspertskoj vladi, Demokrate su već kandidovale lidera Aleksu Bečića za premijera. Sigurno je da DF kao najjača grupacija neće šutjeti. Pitanje je da li će oni u roku od 90 dana kada im predsjednik države da mandat moći da se dogovore”, kaže on.

Predsjednik države će, kako objašnjava, prvo dati mandat predstavniku DPS-a da pokuša da formira vladu jer se mandat daje predstavniku najjače partije, a to je DPS.

“Ako on vrati mandat, on se daje onom ko je drugi, a to je u ovom slučaju koalicija koju predvodi DF Za budućnost Crne Gore. Čim se pominje ekspertska vlada, vjerovatno ove tri koalicie Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, hoće da prikriju razlike koje postoje između njih i biće velikih problema. Oni su se dočepali vlasti, a cilj je bio da se pobijedi DPS. Uspjeli su u tome. No, ne smijemo zaboraviti veliku netrpeljivost između Demokrata i DF-a, a imamo primjer rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, gdje smo imali situaciju da kada dođe DF nema Demokrata i obratno. Njih je vezivala ostrašćenost protiv DPS-a. Uz pomoć Crkve su uspjeli da pobijede. Hoće li Crkva biti faktor koji će da pegla te razlike, da miri, vidjećemo. Vjerovatno hoće. Ali, ostaje nam da vidimo kako sve to funkcioniše”, ističe Vukadunović za CdM.

Analitičar Ljubo Filipović za CdM je jasan – ekspertska vlada je novina i jedan politički eksperiment koji trenutno u Crnoj Gori nije moguć iz dva razloga:

1. malih kapaciteta koje Crna Gora ima kada je u pitanju ekspertiza iz svih polja koje pokriva administracija

2. partitokratske prirode našeg društva

“Ne dijelim optimizam da će ekspertska vlada koju najavljuje URA donijeti mirnu tranziciju i prosperitet, isključivo poučen iskustvom Budve u kojoj je DPS smijenjen 2016. i u kojoj je građanska i multietnička URA podržala DF i Demokrate. Danas, nakon četiri godine vlasti, DF ima skoro apsolutnu vlast u mom gradu i URA mu više ne treba”, jasan je on.

Filipović napominje da ne treba zaboraviti da je stožer nove vlasti biti DF, grupacija lojalna Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

“Sa njihovim “ekspertima” u Vladi dovodi se u pitanje lojalnost nove administracije samoj državi Crnoj Gori. Da se razumijemo, vlast DPS je bila daleko od savršene i njeno dugo trajanje je imalo posljedice na zarobljavanje institucija, i na sve ono loše što nam je tranzicija donijela. Ali moramo biti svjesni da sadašnje gorivo za smjenu ove vlasti nije bilo nezadovoljstvo korupcijom ili nepotizmom na primjer, već isključivo propagandno djelovanje crkve i vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj”, naglašava Filipović u izjavi za CdM.

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić za CdM kaže da ekspretska vlada mora da bude sastavljna od ljudi sa političkim iskutvom. Napominje da država treba da prođe prvi put kroz proces smjene vlasti koji ide do veoma sitnih detalja. Upozorava da to sa sobom nosi rizik koji je u Srbiji doveo do propasti petooktobarske revolucije.

Jasno poručuje da se sve ovo dešava u trenutku kada su finansije pred banktotom, te napominje da rješavanje ovih problema zajedno sa brojnim izazovima su tanke linije po kojima nova vlast mora da hoda.

Posjetimo, koalicija Crno na bijelo zalaže za koncept ekspertske vlade.

Kako ističu, ekspertska vlada jedini je model koji Crnu Goru može da izvuče iz krize.  Mandat te vlade trajao bi najvjerovatnije dvije godine.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26389 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11017 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10372 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9597 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8622 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: