Kako se kreću prosječne cijene stanova u CG – Kvadrat u novogradnji 1.341 EUR, Podgorica najskuplja

    7 meseci pre 430 pregleda Izvor: me.ekapija.com

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.341 EUR, pokazuju podaci Monstata. To znači da su u odnosu na isti period lani cijene porasle oko šest odsto, dok su odnosu na poslednji kvartal 2022. niže za oko četiri procenta. Prosječna tržišna vrijednost kvadrata bila je 1.389 EUR.

Stanovi su bili najskuplji u Podgorici, gdje je prosječna cijena kvadrata u novogradnji 1.407 EUR.

– Kvadrat u novogradnji na primorju u prosjeku je koštao 1.392 EUR, a na sjeveru 1.201 EUR – stoji u podacima koje je objavio Monstat.

Stanovi su i dalje najjeftiniji u središnjem regionu, gdje je proječna cijena m2 u novogradnju stajao 611 EUR,

– Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća – pojasnili su iz Monstata.

Kako su naveli, analiza pokazuje prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema sljedećim kategorijama privredna društva, odnosno prosječna tržišna cijena i solidarna stambena izgradnja.

– Prosječna tržišna cijena kvadrata u novogradnji iznosila je 1.389 EUR, dok je u kategoriji solidarna stambena gradnja kvadrat koštao 589 EUR – navedeno je.

Iz Monstata su pojasnili da prema metodologiji istraživanja cijena stanova u novogradnji, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

– Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora – objašnjavaju iz Uprave za statistiku.