Kako spriječiti pretjerano znojenje?

    1 godina pre 474 pregleda Izvor: dnevno.me

Znojenje je najčešća muka svih tokom ljetnih dana, ali i važna tjelesna funkcija kojom se organizam štiti od prejakog zagrijavanja.

Prejako znojenje se naziva hiperhidroza i predstavlja poseban zdravstveni, ali i kozmetički problem.

Dijagnozu je potrebno da postavi ljekar koji može i da preporuči najadekvatniji način liječenja. Lijekovima se može smanjiti stimulacija znojnih žlijezda, ali se oni uglavnom prepisuju kod sekundarne hiperhidroze – onda kad je prekomjerno znojenje izazvano nekom bolešću ili izmijenjenim zdravstvenim stanjem.

To mogu biti menopauza (karakteristično je znojenje noću), dijabetes, tegobe vezane za tiroidnu žlijezdu, nizak nivo šećera u krvi, ali i neke vrste tumora.

Botoks je savremen i, po mišljenju mnogih ljekara, jedan od najboljih načina da se spriječi prekomjerno znojenje, naročito pod pazuhom. Neurotoksin koji je postao popularan kao sredstvo za “peglanje” bora na licu zaustavlja i rad znojnih žlijezda.

Međutim, dobri efekti se mogu postići i bez odlaska ljekaru, prije svega ako je znojenje samo posljedica visokih temperatura, a ne zdravstvenih tegoba. 

Važno je prilagoditi ishranu i oblačenje izmijenjenim ljetnim uslovima.

Neophodno je izbaciti alkoholna pića, kafu i jake začine. Kofein i začini direktno stimulišu neurotransmitere u mozgu koji aktiviraju znojne žlijezde.

Preporučuje se i da smanjite količinu mliječnih proizvoda u ishrani. Umjesto jogurta, probajte da popijete čašu soka od paradajza. Smanjićete unos kalorija, što ima pozitivne efekte i na lijepu liniju, a paradajz neutrališe kiseline u tijelu i smanjuje znojenje.

Podrazumijeva se da prilagodite i garderobu vrelim danima – nosite isključivo odjeću od prirodnih materijala – pamuka, lana, svile ili viskoze. Provjerite i gustinu tkanja – čak i pamučna haljina može spriječiti kožu da “diše” ako je tkanje suviše gusto.

Da bi fleke od znoja bile manje uočljive, birajte vrlo svijetle ili vrlo tamne boje (tamne izbjegnite ako morate da boravite na suncu, ali su pogodne za vrele ljetne noći).

Mnogima će pomoći i mali trik – na unutrašnju stranu otvora oko ruke, možete zalijepiti “znojnicu” koja će skupljati višak znoja i zaštititi odjeću (kupuju se u drogerijama). 

Dovitljive dame su već primijetile da u tu svrhu može da posluži i najtanji dnevni uložak.