Kamen odnose, ali koncesiju ne plaćaju

    1 mesec pre 597 pregleda Izvor: dan.co.me

Iz Ekološkog društva „Breznica” upozoravaju da vlada opšti nered kada je u pitanju eksploatacija kamena u pljevaljskom kraju. Navode da je pitanje da li pojedine kompanije koje eksploatišu kamen imaju a to odobrenje, a u kamenolomu „Bušnje” su još uvijek oznake kompanije „Vektra”, koja je odavno izgubila pravo na koncesije kamena.

– U kamenolomu „Bušnje” eksploatacija kamena se odvija bez ikakve kontrole. Kamen se odvozi po potrebi pojedinih privrednih društava ali je ta eksploatacija nezakonita – kaže predsjednik ED „Breznica” Milorad Mitrović.

Ističe da treba ukloniti oznake i znakove koji govore da je koncesionar kamenoloma kompanija „Vektra”, kao i kamen koji zaklanja pregled vozačima na putnom pravcu Pljevlja–Gradac.

– Čitav prostor treba urediti kao što je ranije bio. Ukoliko se daje nekome koncesija, taj treba da održava kamenolom i da plaća koncesiju. Kompanija „Vektra” je izgubila pravo na tu koncesiju i zato sve oznake ove kompanije treba da se uklone – naglašava Mitrović.

Posebno upozorava na činjenicu da je u mjestu Boljanići otvoren kamenolom za potrebe rekonstrukcije magistralnog pravca Pljevlja–Metaljka. Na mjestu kamenoloma nema nikakvih oznaka, što navodi na sumnju da izvođač i podizvođači radova kamen eksploatišu bez odobrenja.

– Ne mogu da potvrdim da li se u ovom slučaju radi o ilegalnom ili legalnom kamenolomu. Međutim, pozivam nadležne državne službe da odgovore imaju li izvođači radova na putnom pravcu Pljevlja–Metaljka potrebne dozvole za korišćenje kamena. Ranijih godina se dešavalo da se kamen odvozi iz pljevaljskih kamenoloma a da se koncesija ne plaća – kazao je Mitrović.

Takođe je istakao da je neophodno što prije uvesti red u korišćenje kamena i šljunka.

– Bilo je mnogo slučajeva da pojedina preduzeća kopaju šljunak na divlje i da isti taj šljunak prodaju lokalnim i državnim preduzećima. Ako danas imamo situaciju da izvođači radova na rekonstrukciji pojedinih putnih pravaca koriste besplatan kamen, odnosno da od države naplaćuju svoje usluge dok ne plaćaju koncesiju na kamen i šljunak, onda je to klasični kriminal koji treba iskorijeniti – sugeriše Mitrović.

Tokom jučerašnjeg dana na lokaciji zvanoj Nula u mjestu Boljanići, gdje je otvoren kamenolom za potrebe radova na putnom pravcu Pljevlja–Metaljka, nismo mogli da uočimo nikakvu oznaku koja govori da se radi o legalnom kamenolomu. Izvođač ovih radova je „Crnagoraput”, dok je podizvođač kompanija „Imperijal”. Vrijednost radova na ovom putnom pravcu je 12,1 milion eura a, kako je ranije saopšteno, treba da se okončaju naredne godine.

Evidenciju vodi Vlada

U proteklom periodu u pljevaljskoj opštini jedino je kompanija „Bemaks” plaćala koncesiju na kamen. Eksploatacija kamena u ovom slučaju je vršena u kamenolomu „Vilići”. Kada je u pitanju kamenolom „Bušnje”, koji je koristila kompanija „Vektre Jakić”, koncesija nije plaćana oko deset godina. Iz pljevaljske lokalne uprave su u više navrata tvrdili da oni tačno ne mogu da utvrde ko plaća a ko ne koncesiju na kamen jer tu evidenciju vodi Vlada Crne Gore.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6952 pregleda