Kampanja “Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača” i u Pljevljima

  7 meseci pre 226 pregleda Izvor: PV Informer

Shodno planskim aktivnostima Uprave policije, Sektora policije opšte nadležnosti, Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja, a u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, Stanica policije CB Pljevlja će u periodu od 06.07. do 20.07.2020.godine, realizovati kampanju “Pokazivač pravca nije stvar izbora, već obaveza vozača”, koja je isključivo preventivnog karaktera.

Preventivne aktivnosti se ogledaju kroz raspodjelu flajera sa logom kampanje, učesnicima saobraćaja.

POKAZIVAČ PRAVCA NIJE STVAR IZBORA, VEĆ OBAVEZA VOZAČA !

 • Pokazivač pravca (žmigavac) ne smije da bude stvar izbora, da li ćemo ga u datoj situaciji uključiti ili ne već jasno propisana obaveza, prilikom određenih radnji u vožnji.
 • Član 26 stav 3 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima

Nakon što se uvjerio da može da otpočne željenu radnju, vozač je dužan da druge učesnike u saobraćaju jasno i blagovremeno obavjesti o tome dajući im znak pomoću pokazivača pravca.

 • Pokazivači pravca služe da upozore ostale učesnike u saobraćaju na namjeru vozača da promjeni pravac kretanja.
 • Veoma važno je da se pokazivač pravca daje na vrijeme, kako bi ostali učesnici imali mogućnost da reaguju na iskazanu namjeru vozača.
 • Najviše opasnih situacija koje rezultiraju saobraćajnim nezgodama, nastaje kada vozač ne da pokazivač pravca pri skretanju desno, pa dolazi do udarca od pozadi u ovo vozilo, ili pri skretanju lijevo, kada vozač drugog vozila već započne obilaženje ili preticanje vozila koje usporava, a ne obavještava o svojoj namjeri.
 • Član 324 stav 1 tačka 6

Novčanom kaznom u iznosu od 50 eura do 90 eura kazniće se za prekršaj vozač, koji prije vršenja određenih radnji vozilom ne obavjesti jasno i blagovremeno druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri, davanjem znaka pomoću pokazivača pravca.

 • Najčešći slučajevi primjene žmigavaca u uslovima gradske i van gradske vožnje su:
 • Skretanje u raskrsnici,
 • Isključivanje iz saobraćaja,
 • Prestrojavanje,
 • Zaustavljanje na kolovozu (sva četiri žmigavca),
 • Uključivanje vozila u saobraćaj iz faze mirovanja.

Optimalno je da se žmigavac na otvorenom putu uključi 250-300 metara od mjesta skretanja, kako bi žmigavac bio upaljen minimum 5 sekundi i vozač koji se kreće iza ili u susret vozilu, može na vrijeme da uoči namjeru i prilagodi način kretanja budućoj situaciji. Obzirom na velike brzine koje se razvijaju na otvorenom putu, posljedice su znatno veće ukoliko dođe do nalijetanja vozila (udarac od pozadi), ili bočnog sudara (skretanje-preticanje).

Veoma važno je da se u uslovima gradske vožnje žmigavac daje na vrijeme, kako bi ostali učesnici imali mogućnost da reaguju na iskazanu namjeru vozača. Najranije to je 80 metara odnosno najkasnije je 50 metara prije skretanja, kako bi žmigavac bio uključen minimum 2 sekunde jer je reagovanje vozača u vremenu psihičke sekunde 1-1,1 sekund.

Najnovije vijesti

Danas o opozivu ambasadora

26. januara 2021. 10:13

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13830 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8051 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7225 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6790 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6590 pregleda
%d bloggers like this: