Kanjon rijeke TARE: Prirodna ljepota čije je bogatstvo NENADMAŠNO ( FOTO )

    2 sedmice pre 693 pregleda

Kraj godine nam se polako bliži, a to znači da u narednom periodu slijede i neradni dani, koje valja iskoristiti na pravi način.

I dok ima onih koji su već isplanirali gdje će provesti praznike i koju inostranu zemlju posjetiti, ako ste ipak jedni od onih koji će tih dana biti u Crnoj Gori, iskoristite svoje slobodno vrijeme na pravi način.

A kako to da učinite? Pa, iz nedjelje u nedjelju na našem portalu imate priliku da čitate o mnogobrojnim prirodnim ljepotama širom Crne Gore, od kojih neke niste imali priliku da posjetite, pa eto prilike da to učinite baš tokom predstojećih praznika.

Ovog puta smo riješili da vas malo bolje upoznamo sa karakteristikama i jedinstvenim bogatstvom koje posjeduje kanjon Tare!

Izvirući u planinskom masivu na sjeveru zemlje, Tara teče kanjonom dužine od oko 156 kilometara. Ova planinska ljepotica neprestano privlači pažnju brojnih ljubitelja prirode i adrenalina, a kako i ne bi kada se u obzir uzme sve to ova rijeka krije, i po čemu je prepoznata u svijetu.

Zajedno sa Pivom se sastaje na Šćepan polju, čineći rijeku Drinu, koja je jedna od najbogatijih i najdužih rijeka na Balkanu. Kao da joj to nije dovoljno, rijeka Tara je vjekovima dubila krečnjaku površinu kroz koju i sada prolazi, oblikujući na tom putu brojne ponore, gromadne prepreke… Sve je to doprinijelo nastanku kanjona koji je dugačak 93 kilometra, što ga je svrstalo na drugo mjesto po dubini u svijetu, i to odmah iza kanjona Kolorado. Po dubini, u Evropi mu nema premca.

Iako poznata kao „silovita“, postoje pojedina mjesta gdje se Tara može pregaziti, i ta mjesta se nazivaju gazovi. Prema kazivanju mještana, korito Tare je na jednom mjestu toliko usko, da se moglo preči jednim skokom. To mjesto se naziva Đavolji lazi.

U poređenju sa kanjonom Kolorado, kanjon Tare se može pohvaliti bujnom vegetacijom, koja jednako očarava kao i sama rijeka. Na ovom području se mogu pronaći crni bor, crni grad, jasen, brijest… Takođe, tu su i bukva, klen, obični grab, dok se u predjelima iznad 1.000 metara nadmorske visine mogu pronaći jele i smrče.

Kada se zna da najdublja tačka kanjona Tare iznosi 1.300 metara, onda sva bujna vegetacija koja se prostire na strmim padinama, izgleda nestvarno!

Tome nesumnjivo doprinosi i komples nazvan „Crna poda“, koji odlikuje šuma crnog bora, gdje su stabla visoka i preko 50 metara, a stara vjerovali ili čak 450 godina. Oni su na neki način i „svjedoci vremena“ iza nas, odolijevajući vejkovima surovoj zimi i snjegovima koji znaju da zahvate ovo područje.

Osim bogatog biljnog svijeta, ne smijemo zaboraviti da pomenemo ni veliku koncentraciju endemičnih insekata koja nastanjuju ovaj prostor. Osim toga, ovdje se nalazi preko 80 poznatih pećina, koje nisu dovoljno istražene, a koje „kriju“ dosta toga interesantnog.

Za sve one željne avanture i adrenalina, tu je stvorena i mogućnost splavarenja i rafting kanjonom Tare, što je posljednih godina aktivnost koju ne zaobilaze turisti iz različitih krajeva svijeta. Naime, spuštanje niz cijeli tok kanjona je nešto što ako ste dovoljno hrabri morate iskusiti! Uz pomoć profesionalaca, svi oni koji su zainteresovani upravo za splavarenje, svu „snagu“ rijeke Tare mogu iskusiti gumenim čamcima, ili splavom koji je napravljen od drvenih trupaca.

Direktan kontakt sa prirodom je nezamjenljiv, što najbolje znaju „zavisnici od adrenalina“, a bolje iskustvo od toga vam ne može niko do jedinstveni kanjon Tare.

Da je „suza Evrope“ neponovljiva, govori i činjenica da je 17. januara 1977. godine, Tara i njen kanjon uvršteni na listu „Čovjek i biosfera“, dok su tri godine kasnije i to 4.septembra, u sklopu Nacionalnog parka „Durmitor“, proglašeni za „Svjetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a“.

Nad cijelim kanjonom, čuveni mosta na Tari dođe kao pravi ukras, o čemu ste mogli da čitate na našem protalu. Njegovi nevjerovatni svodovi stopili su se kanjonom, dajući mu jednu posebnu draž i unikatnost, kakvu nije moguće pronaći nigdje drugo u svijetu.

Toliko pojedinosti i bogatstva na jednom mjestu, teško je pronaći bilo gdje drugo, stoga istražite sve prirodne ljepote Crne Gore, kada za to već imate priliku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: