Kavarić: Oko 250.000 osoba u riziku da oboli od koronavirusa

    1 mesec pre 239 pregleda Izvor: pobjeda.me

Epidemijska situacija u Crnoj Gori je, nažalost, tačno onakva kakav je i obuhvat vakcinacijom – nepovoljna, ocjenjuje za portal Dnevne predsjednik Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice dr Nebojša Kavarić.

On podsjeća da je procenat obuhvata kompletnom vakcinacijom u odnosu na ukupnu populaciju nešto veći od jedne trećine stanovništva.

„Ukoliko uzmemo u obzir i broj do sada inficiranih koji određeno vrijeme imaju imunitet, preostaje da je skoro 250.000 stanovnika Core Gore u riziku da obole od Kovida, što bi imalo tragične posljedice po njihovo zdravlje i živote“, kaže Kavarić.

Daleko od kolektivnog imuniteta

Govoreći o trenutnom broju vakcinisanih građana, naš sagovornik ističe da bi procenat od preko 85 odsto ukupnog stanovništva bio minimum koji bi proizveo efekat kolektivne zaštite i koji se očekuje od imunizacije kao, u ovom trenutku, najbitnije preventivne i epidemiološke mjere.

„To je otprilike kompletna imunizacija još oko 200.000 građana svih uzrasta, posebno rizičnih grupa“, dodaje Kavarić.

Nesvjesni opasnosti

On upozorava da svijest ukupnog društva, uključujući i određene javne ličnosti svih nivoa, donosioce odluka, određeni dio civilnog sektora pa i ukupnog građanstva nije u korelaciji sa epidemijskom situacijom i opasnostima i dramatičnim posljedicama koje ona donosi svakodnevno.

Neslavni, “crni dani”, sa mnogo Kovid žrtava, smatra Kavarić, kao da nikoga više ne “uznemiravaju”.

„Nijesu ‘markirani’ ni u javnosti kao tragični i, što je vjerovatno najgore, ne ostvaruju čak ni motivišući uticaj na građane da zaštite sebe i svoje porodice vakcinacijom. Porast inficirane i oboljele djece i mladih je definitvno uvjerio sve da je novi Delta soj SARS Cov 2 uključio i najmlađu populaciju u crnu statistiku“, naglašava Kavarić.

Bez poštovanja osnovnih mjera

U situaciji kada imamo vakcinu protiv uzročnika epidemije koja je u toku, kaže Kavarić, vakcinacija postaje glavno sredstvo borbe protiv uzročnika i glavna i najbitnija epidemiološka mjera.

Iako, kako ocjenjuje, pored vakcinacije, sve druge mjere padaju u drugi plan, nije primjetno ni da se poštuju osnovne distanca-ruke-maska.

„To, nažalost, zaokružuje sumornu sliku ne/poštovanja mjera i zdravlja i života građana“, dodaje Kavarić.

Tragična slika neodaziva na vakcinaciju

Doktor Kavarić naglašava da našu državu ne može da zadesi veća tragedija od gubitka života njenih građana svih uzrasta, podsjećajući da je do sada izgubljeno skoro 2.100 ljudskih života.

Ističe da se direktna, ubjedljiva i tragična slika neodaziva na vakcinaciju odražava kataklizmičnim brojkama i izvještajima o umrlim, teško oboljelim i hospitalizovanim pacijentima.

Smatra da bi svi odgovorni u našoj zemlji trebalo da preuzmu punu odgovornost za trenutno stanje i promptno vakcinisanje stanovništva do procenta dovoljnog za kolektivni i individualni imunitet i zaštitu zdravlja i života.

Svaki komentar, kako dodaje, osim poziva na hitnu vakcinaciju što više stanovništva, besmislen je.

„Ako bi imalo efekta, klečao bih zajedno sa svim zdravstvenim profesionalcima u ovoj zemlji, moleći i pozivajući građane da zaštite sebe i svoje porodice od tragičnih posljedica ove pošasti“, zaključuje Kavarić.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12220 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: