Kavazović: Pozivamo predstavnike srpskog naroda da se zajedno sjećamo žrtava

    3 sedmice pre 343 pregleda Izvor: dan.co.me

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović pozvao je predstavnike srpskog naroda da se zajedno sjećaju žrtava Genocida u Srebrenici.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba komentarisao  je odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) koja je danas, 23. maja, većinom usvojila Rezoluciju o „Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici“.

Pozdravljam Rezoluciju koju je donijela Generalna skupština UN o sjećanju na genocid u Srebrenici. Zahvaljujem svim državama koje su podržale Rezoluciju. Svi smo dužni sjećati se ove velike ljudske patnje koja je nanesena nevinim, bespomoćnim ljudima. Ovo je još jedna prilika kojom žrtve mole da se prestane sa veličanjem ratnih zločinaca i prestane negirati zločin genocida u Srebrenici – kazao je reis Kavazović za portal Radiosarajevo.ba.

Ipak, izjave koje vidimo u javnosti, posebno iz zvaničnog Beograda, ali i bh. entiteta Rs, zasad ne daju nadu da je poruka država slobodnog svijeta ispravno shvaćena. O tome reis Kavazović kaže: 

– Nažalost, politički predstavnici srpskog naroda ponovo galamom i vikom misle da će sakriti istinu. Pozivamo ih da zajedno pristupimo komemoriranju 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – apelovao je reis Kavazović.