KIŠNO LJETO DONIJELO PROBLEME I STOČARIMA I RADNICIMA GRADSKE „ČISTOĆE”

    1 godina pre 307 pregleda Izvor: dan.co.me

Kišno ljeto u Pljevljima usporilo je košenje livada, ali je istovremeno stvorilo mnoge probleme i dodatne poslove i zaposlenima u lokalnom preduzeću „Čistoća”. Dok stočari muku muče da pokose livade i prikupe sijeno, u pomenutom lokalnom preduzeću tvrde da neke zelene površine kose već treći put, jer je zbog padavina trava brže rasla.

Dobar broj stočara još nije uspio da pokosi livade i da obezbijedi sijeno za predstojeću zimu.Ohrabruje to što se najavljuje lijepo vrijeme u prvoj polovini septembra, kaže predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković.

Dodaje da dodatni problem stočarima koji imaju voćnjake predstavlja činjenica da je voće već zrelo, a livade još nijesu pokošene.

Živković objašnjava da su se na taj način sustigli poslovi ne krivicom stočara, već zbog vremenskih prilika koje nijesu dozvolile da se košenje završi u julu ili avgustu.

One površine koje su rano pokošene pristigle su za novo košenje. Negdje nije završen prvi, a već je stigao drugi otkos, kaže Živković.

Kada je u pitanju gradsko područje, iz lokalnog budžeta će se znatno više novca potrošiti za košenje zelenih površina nego što bi to bio slučaj da je ljeto bilo sušno. Lokalna uprava daje nalog preduzeću „Čistoća” za košenje zelenih površina, a oni kasnije dostavljaju fakture Opštini za naplatu. Iako su stalno na terenu, radnici teško postižu da cjelokupan posao završe na valjan način.

Ima površina koje već treći put kosimo. Jednostavno, tako je moralo da se radi jer je bilo mnogo kiša koje su uslovile da trava brže raste, kazao nam je direktor preduzeća „Čistoća” Saša Ječmenica i pojasnio da očekuje da će radnici ovog preduzeća, i pored velikog obima posla, uspjeti sve da završe na vrijeme.

On je podsjetio da Pljevlja imaju dosta zelenila i da je košenje tih površina uvijek veliki posao. Prema njegovim riječima, sušne godine su na neki način odmor za radnike jer se zelene površine tada kose u junu ili julu i timese čitav posao završava.

Kada su sušna ljeta čitav posao je lakše raditi, posebno kada je u pitanju odvoz trave na deponiju, kaže Ječmenica.

Tokom ove godine, upravo zbog nemogućnosti da se sve površine pokose na vrijeme, u gradskoj zoni je pronađen veliki broj zmija. Njihovo uklanjanje su vršili zaposleni u Službi za zaštitu i spasavanje, a ekolozi su tvrdili da samo valjano održavanje zelenih površina može suzbiti pojavu zmija u gradskom području. Prvi put ove godine ekolozi nijesu imali veće primjedbe na rad zaposlenih u „Čistoći”, tvrdeći da je košenje parkova i drugih površina počelo u pravo vrijeme, ali da su česte padavine uslovile brži rast trave i samim tim i pojavu gmizavaca.

Šljive stigle, a livade nepokošene

Šljive već treba da se sakupljaju za rakiju, a ima dosta domaćina koji nijesu pokosili livadu. U selu nema inače dovoljno radne snage, pa je kiša zaista stvorila mnogo problema, kaže predsjednik MZ Bukovica Gligor Topalović.

Kaže da će zbog sve navedenog dosta voća da propadne.

-Uvijek je bolje da manje rodi ali da se sve može sakupiti valjano, kazao je Topalović, podsjetivši na rod šljiva u Bukovici prije dvije godine kada je voće upravo zbog kiša bilo lošijeg kvaliteta i kada su plodovi istrunuli na granama.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26388 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11015 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10372 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9596 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9064 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8621 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: