Knežević: Povući Zakon, temeljni ugovor sa SPC da potpiše Irinej, a ne Amfilohije

    4 meseca pre 459 pregleda Izvor: pobjeda.me

Lideri Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije Andrija Mandić i Milan Knežević juče, u odvojenim razgovorima sa kandidatom za mandatara vlade Zdravkom Krivokapićem, zatražili su – prije nego što bude formirana vlada – da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a da nakon toga država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa Sinodom Srpske crkve i patrijarhom Irinejem. To je u kratkoj izjavi za Pobjedu sinoć saopštio lider DNP-a Milan Knežević.

– DF će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade da trenutna parlamentarna većina povuče antipravoslavni i antisrpski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer smo to obećali građanima. Nakon toga se stiču uslovi da se potpiše temeljni ugovor sa SPC i zaštite naše svetinje u Crnoj Gori. Poslije ćemo se dogovarati oko personalnih rješenja u vladi – rekao je Knežević.

Irinej, a ne Amfilohije

Insistiranje Kneževića da temeljni ugovor potpiše patrijarh Irinej i Sinod SPC je u suprotnosti sa stavom Mitropolije koja je zahtijevala da mitropolit Amfilohije potpiše ugovor. Kneževićev zahtijev je, prema saznanjima Pobjede, podržao i lider Nove Andrija Mandić.

U saopštenju nakon sastanka, iz DNP-a je istaknuto da je Knežević još jednom potvrdio spremnost da podrži Zdravka Krivokapića za mandatara buduće vlade i da će to isto saopštiti na konsultacijama kod predsjednika države.

– Milan Knežević je u ime DNP-a budućem mandataru predložio da novouspostavljena parlamentarna većina koja je dala podršku Zdravku Krivokapiću, i prije izbora vlade, povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako bi se nakon toga stvorili preduslovi da država Crna Gora potpiše temeljni ugovor sa SPC i Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim Irinejem – navodi se u saopštenju.

Prije Kneževića sa Krivokapićem se sastao lider Nove Andrija Mandić, ali se on nije oglašavao nakon sastanka.

Prema saznanjima Pobjede, Mandić je, osim zahtjeva o povlačenju Zakona i potpisivanju temeljnog ugovora, predočio da sve strane koje učestvuju u pregovorima o formiranju nove vlade treba da ispoštuju izbornu volju građana.

Kako tvrdi izor Pobjede, Mandić je, upoznao Krivokapića sa zaključcima Političkog savjeta NSD u kojem se traži da lideri NSD i Demokratskog fronta preuzmu odgovornost za upravljanje Crnom Gorom.

– Formiranje vlasti treba da prati srazmjernio učešće predstavnika srpskog naroda – saopštio je Mandić Krivokapiću, a tvrdi izvor Pobjede.

Medojević nije htio sastanak

I pored najava, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević nije se juče sastao sa Krivokapićem.

Iz PZP-a je saopšteno da će se Medojević u središtu stranke sastati kada Krivokapić bude zvanično imenovan za mandatara.

Medojević je ranije juče kritikovao Dritana Abazovića zbog stava da koalicija ,,Crno na bijelo“ treba presudno da utiče na selekciju kadrova koji će upravljati sektorom bezbjednosti i insistiraju na imenovanju najboljih i najkompetentnijih eksperata, koji su na fonu zvanične spoljne politike Crne Gore koju Ura i ,,Crno na bijelo“ snažno podržavaju. 

Medojević, koji ne krije da je zainteresovan za funkciju potpredsjednika vlade za koordinaciju bezbjednosnih službi, kazao je da Abazović ,,nikad u životu nije imao kontakt sa bezbjednosnim sektorom“.

– Ali sada želi da sve to kontroliše. Ali to je želja vlasnika Ure, vlasnika Vijesti. Partija Ura je ostatak od Pozitivne koju su osnovali vlasnici medijskog koncerna Vijesti. Tzv. druga familija. Imaju medije, banke, investicione fondove, građevinske firme, proizvodnju vode, sireva i slično. Ozbiljni tajkuni – tvrdi Medojević.

Nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ i kandidat za mandatara Zdravko Krivokapić kazao je da nova vlast mora vratiti državu njenim građanima.

– Demontaža nakaradnog sistema, ponovno uspostavljanje institucija države, uspostavljanje vladavine prava. Mi moramo državu vratiti ljudima. Strategije do tog cilja su različite, ali se nadam da ćemo uspjeti da prevaziđemo razlike i dođemo do cilja – napisao je Krivokapić na Tviter nalogu.

Susret Krivokapića sa Amfilohijem


Uoči drugog kruga pregovora, Krivokapić se juče sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem.

Inače, Amfilohije je lidere parlamentarne većine ranije okupio u Manastiru Ostrog i imao je presudnu ulogu u uspostavljanju nove parlamentarne većine kao i predlaganju Krivokapića za kandidata za mandatara.

– Krivokapić je u ponedjeljak veče bio kod Amfilohija u Hramu u periodu od 20 do 22.30 sati – tvrdi izvor Pobjede.

Medojević podržao Kneževića: Pare i šverc su svetinje Vijestima

Medojević je juče javno podržao stavove Milana Kneževića o koncernu Vijesti.

– Vlasnici Vijesti koji su i osnivači i vlasnici Ure, a ranije Pozitivne Crne Gore, su posebno zainteresovani da njihovi ljudi preuzmu ANB i šverc cigareta. Jer pare su njihove. A ni oni ne daju svetinje šverca i kriminala. Čitav problem između krupnog kapitala druge familije i DF je što ćemo mi zaustaviti šverc i preispitati način sticanja tranzicionog krupnog kapitala. Krupni kapital oko Vijesti se plaši reformi i promjena, jer su se sjajno ,,snašli“ i sa Đukanovićem – napisao je Medojević.

Najnovije vijesti

Preminuo Jevrem Brković

24. januara 2021. 21:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13711 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8047 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7220 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6780 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6560 pregleda
%d bloggers like this: