Ko će pobijediti u trci za Željezaru – Potencijalni investitori do 26. februara da dostave precizne ponude

    2 meseca pre 244 pregleda Izvor: vijesti.me/me.ekapija.me

Do 26. februara kompanije koje su se prijavile za zakup pogona nikšićke Željezare treba da dostave precizne ponude. To je saopšteno Vijestima iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz državne energetske kompanije su pojasnili da su novi poziv uputili 15. februara i da on sadrži definisane elemente ponude u odnosu na koje ponuđači treba da dostave detalje.

– O svim drugim detaljima ćemo blagovremeno informisati javnost – naveli su iz državne energetske kompanije

O elementima ponude, formiranju komisije koja treba da ih ocijeni i rokovima za završetka posla nijesu željeli da govore.

Na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup pogona Čeličane i Kovačnice pristigle su tri ponude – kompanije 8B Capital S.A. iz Lugana, iz Švajcarske, i dva konzorcijuma, Universal Energy (Kina), Energy & Industrial Management Advisory Services (Češka) i Neksan (Crna Gora), kao i Kvalitets Bygg-Uber Nordic iz Švedske, dok je na e-mail adresu EPCG stiglo pismo od predstavnika kompanije Wiesinger iz Austrije za koje je prilikom otvaranja ponuda, 30. januara, ocijenjeno da se isto ne može računati kao prijava za javni poziv.

Konzorcijum u čijem sastavu je Neksan, firma Miodraga Dake Davidovića, za mjesečni zakup, na period od 35 godina, nudi nešto više od 30.000 EUR, a planiraju za pet godina investicije od 40 mil EUR, uz mogućnost dodatnih, kao i proizvodnju zelenih čelika i električne energije.

– Naša ponuda je takva da će teško moći neko da je nadmaši. To je spoj tri čudesna preduzeća, američke kompanije, kineske i crnogorske, i siguran sam da ćemo mi moći izdržati konkurenciju. Mi sa proizvodnjom počinjemo za jedan dan – rekao je Davidović nakon otvaranja ponuda.

Švedski konzorcijum Kvalitets Bygg-Uber Nordic planira investiciju od 100 mil EUR, potpunu dekarbonizaciju proizvodnje, prelazak na izradu tzv. zelenih čelika i da od nikšićke fabrike naprave evropsku, po ugledu na pojedine švedske fabrike čelika.

Njihova procjena je da bi za proizvodnju u punom kapacitetu bilo neophodno 2-3 godine, a možda i do 5, kao i da je priča o pokretanju Željezare za tri-četiri mjeseca nemoguća misija. Švedski konzorcijum planira investicije od 100 mil EUR, a namjera im je da Željezaru uzmu u zakup 15 godina.

Kompanija 8B Capital S.A. iz Švajcarske smatra da bi smanjenjem troškova za pet odsto proizvodnju povećali za 30 procenata, kao i da bi u početku pokušali da ostvare neprekidan ciklus proizvodnje u tri smjene i proizvodnju od 2.500 gotovih proizvoda mjesečno. Proizvodnju bi počeli sa 25 angažovanih radnika, da bi u šestom mjesecu zakupa taj broj bio 150, a broj radnika u proizvodnji bi se postepeno povećao. Njihov uslov je da ukoliko budu izabrani kao najbolji ponuđač, u ugovoru bude navedeno da pored oglašenog zakupa na period od pet godina, traže još pet, te da im ukoliko za tri-četiri godine pokažu da su ostvarili planirano, omogući otkup željezarinih pogona.

Prema javnom pozivu u zakup će se, koji mora biti ne manji od pet godina, između ostalog dati, u Čeličani pećna, livna, kolilna i žarna hala, a u Kovačnici mehanička i konstrukciona radionica, korišćenje prostora za parking, radionica za servisiranje i održavanje vozila, magacinski prostor…

EPCG je krajem 2022. godine otkupio imovinu Željezare od turskog vlasnika, kompanije Tosčelik, za 20 mil EUR. Pokretanja proizvodnje u pogonima Čeličane i Kovačnice pod okriljem EPCG nije bilo moguće, zbog strogih pravila o državnoj pomoći.