Ko ima sreće ugrabi termin, ostali mjesecima čekaju na pregled

    1 godina pre 257 pregleda Izvor: pobjeda.me
Foto : KCCG –

Izabrani doktori već nekoliko sedmica nemaju mogućnost da zakažu pregled kod gastroenterologa, endokrinologa i reumatologa. Termina nema ni kod kardiologa. To potvrđuju i podaci sa sajta Kliničkog centra.

Na Internoj klinici juče je bila otvorena za termine samo hematološka ambulanta. Prethodnih dana nije bilo ni tu moguće zakazati.

Kako su Pobjedi nezvanično rekli iz domova zdravlja, tako je gotovo svakog mjeseca. Razlog je, kažu, veliko opterećenje na te ambulante.

Vraćaju pacijente

– Svakodnevno vraćamo pacijente među kojima su i oni teški. Ne znamo kako da im pomognemo jer nemamo mogućnost da izdamo uput bez termina – kazao je jedan izabrani doktor koji je želio da ostane anoniman.

A juče su, treću sedmicu zaredom, vratili pacijenta koji se požalio našoj redakciji.

Njemu je prvi pregled za gastroenterologa u julu bio zakazan tek za 3. novembar. Nakon obavljenog pregleda u Kliničkom centru rečeno mu je da uradi potrebne analize i dođe na kontrolu za mjesec.

– U Dom zdravlja sam otišao sjutradan, dakle 4. novembra, ali termina već nije bilo. Od tada svake sedmice odem i uvijek me vraćaju sa istom rečenicom: ,,Nema još ništa, dođite ponovo za nekoliko dana“. Ko ima sreće, ugrabi termin, mi ostali moramo da čekamo i po nekoliko mjeseci. Niko ne brine da li u tom periodu može doći do pogoršanja zdravstvenog stanja – ogorčen je ovaj pacijent.

Naš sagovornik nam je ispričao i da godinama u Domu zdravlja nije mogao dobiti termin za ultrazvuk dojke i abdomena, te da je te preglede uvijek morao da obavi privatno.

Pobjedi su nezvanično iz Doma zdravlja rekli da se za ultrazvuk dojke i abdomena termini otvoraju samo jednom mjesečno. Dobije se termin za 50 pacijenata i oni se ispišu odmah za jedno prijepodne.

I tu je sreća ključni faktor.

Nekada izabrani doktor izda uput bez termina, pa pacijenti idu u Dom zdravlja na Stari aerodrom gdje zaposleni izlaze ponekad u susret i pojedinim pacijentima zakažu pregled.

A kako je Pobjedi ranije rečeno iz Kliničkog centra, na sajtu najveće zdravstvene ustanove svakodnevno se može vidjeti ažurirana lista čekanja za sve ambulantne preglede i dijagnostičke procedure koje se obavljaju u Poliklinici KC kako su ranije saopštili uvid u pomenute termine dostupan i medijima, i svim građanima Crne Gore.

Prema podacima sa sajta, najduže se čeka u urološkoj i neurološkoj ambulanti gdje je prvi slobodan termin moguće zakazati tek sredinom ili krajem februara.

Problem nedolazak na termin

Ljekari i uprava Kliničkog centra u više navrata su ukazivali i na problem nedolaska pacijenata na zakazane preglede ili dijagnostičke procedure, apelujući na građane da ukoliko nijesu u mogučnosti da dođu da svoj zakazani termin otkažu kako bi se oslobodio za nekog pacijenata kojem je nužno potreban.

Ranije sui z Kliničkog centra rekli i da svakog mjeseca oko 30 odsto zakazanih ambulantnih pregleda i dijagnostičkih procedura ,,propadne“ zbog nedolaska na zakazani termin. Podjednak je procenat u svim oblastima.

Oni su podsjetili da građani mogu otkazati zakazani pregled i putem broja telefona Info pulta Polikinike KCCG: 020/412-495.