Ko je bio Brano Mićunović?

    1 mesec pre 1022 pregleda Izvor: dan.co.me

Kontroverzni crnogorski biznismen Brano Mićunović preminuo je danas u Budvi. Rođeni Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom, ali je on to više puta demantovao.

Mićunović je u mladosti trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA. Sa grupom sugrađana sedamdesetih godina se zaputio za Novi Sad, gdje je studirao ekonomiju i bio nerazdvojan sa Nikšićaninom Ratkom Butorovićem, vlasnikom FK „Vojvodina“.

Ime Brana Mićunovića se prvi put dovelo u vezu sa nekim krivičnim djelom kada je u Njemačkoj ubijen Stjepan Đureković 1983. godine, bivši direktor marketinga „INE“. Njegovu likvidaciju, je navodno, organizovao lično Stane Dolanc, nekadašnji major KOS-a, ministar jugoslovenske policije i predsjednik Savjeta za zaštitu ustavnog poretka.

Poslednje godine 20. vijeka je proveo u Spužu, jer je osumnjičen za ubistvo. Optužbi je oslobođen, zajedno sa svojim prijateljem Zdravkom Lopušinom, da je u okrobru 2000. godine ubio Nikšićanina Radovana Kovačevića. Mićunović je bio vlasnik kockarnice u hotelu „Podgorica“, gdej je izbila krvava svađa. Na teret mu se stavljalo da je ispred Kliničkog centra u Podgorici, na do tada nezabiljležen način, iz pištolja ubio ranjenog Kovačevića. Novinska fotografija sa suđenja bila je jedina prilika da šira javnost vidi kako uopšte Mićunović izgleda.

„Gospodar Crne Gore“, nikada nije pripadao nijednoj partiji, što naravno ne znači da je bio politički pasivan. Naprotiv, 1992. godine, mu se nije dopala ideja da Vojislav Šešelj u Nikšiću održi stranački skup, pa ga je sa svojom družinom čekao na prilazu gradu. Miting radikala nije održan.

Deset godina kasnije Šešelj ga je optužio za umiješanost u kriminal i ubistva Gorana Žugića, savjetnika predsjednika za bezbjednost. Šešelj je tada rekao da je Mićunović toliko moćan da je „pravi predsjednik Crne Gore“, koji „drži u šaci“ i samog Mila Đukanovića.

1999. godine je lično obezbjeđivao Zorana Đinđića, koji se pred prijetnjama u Srbiji sklonio u Crni Goru. Ljudi koji su bili upoznati u političku elitu bili su skloni tvrdnji da su malobrojni značajniji srpski političari ili intelektualci koji ne poznaju Mićunovića.

Sredinom novembra prošle godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije njemu i Miodragu Daki Davidoviću, zbog, kako je navedeno, povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu.

To podrazumijeva blokadu njihove kompletne imovine u Americi ili one koju kontrolišu njima bliske osobe u toj državi.

U obrazloženju odluke, navodi se da je Mićunović decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, što se datira još od vremena bivše Jugoslavije.

“Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore”, piše u saopštenju.