Ko je krio lokaciju profesorice?

    2 godine pre 831 pregleda Izvor: vijesti.me

Policija je konačno utvrdila na kojoj adresi stanuje vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević-Đuranović, osumnjičena za plagijat, i tu informaciju proslijedila podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz Uprave policije, međutim, do prije nekoliko dana tvrdili su da ih podgoričko tužilaštvo tim povodom nije kontaktiralo, iako su iz ODT slali i urgenciju krajem prošle sedmice, kako bi se u krivičnom postupku obezbijedilo prisustvo osumnjičene za plagijat.

Nakon pisanja “Vijesti”, iz UP su odgovorili da su postupili po nalogu tužioca: “Službenici CB Podgorica dobili su zahtjev od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koji se odnosi na to da se utvrdi adresa prebivališta B.L.Đ. Službenici CB Podgorica su postupali po navedenom zahtjevu, utvrdili adresu ovog lica i o svom postupanju sačinili odgovor u pisanom formi koji su dostavili nadležnom tužiocu u ODT u Podgorici. Policiji, dakle, nije upućen zahtjev da se pronađe B.L.Đ., već samo da se utvrdi adresa njenog stanovanja, što je i urađeno”, odgovorili su juče iz UP.

Profesorica navodno je doslovno prepisala rad studenta Đorđija Drinčića, kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”.

Iz ODT ranije su kazali „Vijestima“ da će vanredna profesorica biti saslušana u svojstvu osumnjičene, zbog čega su od policije zahtijevali da „dostavi potrebne podatke, kako bi se obezbijedilo njeno prisustvo u postupku“.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević zatražila je ranije juče od direktora Uprave policije Veselina Veljovića da objasni zašto je policija ignorisala zahtjeve ODT u vezi sa lociranjem profesorice.

Uljarević je u dopisu Veljoviću ocjenjuje da se radi o „odluci o opstruiranju procesa koji vodi Tužilaštvo protiv Lakićević-Đuranović, koja je donešena na najvišem nivou u Upravi policije“.

Dopis je, osim na Veljovića, na upoznavanje dostavljen i predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, potrpredsjedniku Zoranu Pažinu i ministru MUP-a Mevludinu Nuhodžiću.
„Očekujemo da nam hitno saopštite što su nadležni na najvišem nivou u Upravi policije, uključujući i vas lično, uradili kad su iz medija saznali da policija opstruira procesa koji vodi Tužilaštvo protiv Lakićević-Đuranović? Da li je utvrđeno ko je taj postupak opstruirao i da li su ta lica sankcionisana? Da li je sankcionisano lice koje je javnost pokušalo dovesti u zabludu kroz lažan odgovor dat kao zvanični odgovor UP medijima”, pitala je Uljarević Veljovića u dopisu.

Navodi i da je ozbiljno zabrinuta u vezi sa „ukupnim kapacitetima UP da se bori protiv pojedinaca i struktura koja su i u mnogo ozbiljnijem kršenju zakona“: „Ako ne postupa po nalogu Tužilaštva, odnosno direktno opstruira svojim nečinjenjem rad Tužilaštva ili pak, ako ne može izvesti tako jednostavne radnje kakva je lociranje osumnjičene koja ima stalni boravak u Podgorici, porodicu i stalan posao. Čitavo društvo treba da bude zabrinuto, imajući u vidu ovaj slučaj, bez obzira da li se radi o nesposobnosti UP ili o uticajnom prodoru onih koji štite osumnjičene, a posebno ako i poslije pisanja medija i ove naše urgencije ne budemo svjedočili efikasnoj akciji lociranja Lakićevi- Đuranović i asistencije ODT u njenom, takođe, efikasnom privođenju ako se za tim ukaže potreba radi saslušanja, ali i sankcionisanju onih koji su doveli do toga da ona ne može biti locirana preko tri nedjelje u gradu veličine Podgorice“, zaključuje Uljarević.

Možda je štiti to što je nekadašnja asistentkinja Ranka Mujovića?

Čelnica CGO je Veljovića pitala i da li je Uprava policije nakon pisanja “Vijesti” locirala profesoricu, “posebno imajući u vidu veličinu Podgorice u kojoj ista živi, ali i činjenicu da nije mali broj službenika Uprave policije koji jako dobro znaju Lakićević Đuranović i profesora Pravnog fakulteta kod kojeg je ranije bila asistentkinja Ranka Mujovića”.

Tokom pretresa brata kuće brata Ranka Mujovića, Veselina Mujovića 2016. nađeno je i dvadesetak studentskih indeksa. Neke od tih obrazovnih isprava pripadale su policajcima. Pojedini od njih tada su objašnjavali da su im navodno indeksi izgubljeni ranije u Studentskoj službi Pravnog fakulteta, te da su ih odjavili i dobili nove obrazovne isprave.
Veselinu Mujoviću se sudi zbog optužbi da je prevario bivšeg funkcionera DPS Svetozara Marovića za 890.000 i Budvanina Ljuba Rađenovića za 20.000 eura.

Ranko Mujović je redovni profesor Pravnog fakulteta, a bio je član komisije pred kojom je Veljović svojevremeno branio magistarski rad.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20 . januar

19. januara 2022. 23:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32929 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14349 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13756 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13463 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12609 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12228 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11925 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11805 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10818 pregleda
%d bloggers like this: