Ko od bivših i sadašnjih državnih funkcionera posjeduje oružje: Medenica „naoružana” sa tri pištolja

    1 mesec pre 247 pregleda Izvor: vijesti.me

Foto: Pixabay –

Jedini “naoružani” član 44. Vladi Crne Gore je ministar poljoprivrede Vladimir Joković koji je naslijedio “beretu” iz 1975. godine. Od bivših i sadašnjih funkcionera, sudeći prema njihovim prijavama, ističu se Savo Kentera, nekadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), njegove kolege Dejan Peruničić i Duško Marković, kao i Boro Vučinić koji je svojevremeno bio ministar odbrane.

Ipak, apsolutni rekorder je Zoran Lazović, penzionisani policijski funkcioner, koji je po posljednjoj prijavi posjedovao čak 11 komada raznih vrsta oružja.

Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, dominira među ženam sa tri pištolja, doduše poklonjena.

Savo Kentera, koji je bio na čelu ANB od maja do oktobra 2022. godine, prema posljednjoj prijavi, posjeduje osam komada oružja. Naslijedio je BANKAL BM 16, automatske puške Zastava MP 7 i Zastava M64, lovačku pušku Zastava M98 i Zastava 1983. Kupio je CZ 75 P 07, polimerski pištolj češkog proizvođača oružja “Česká zbrojovka Uherský Brod (CZ)”. Ovaj pištolj je dio CZ serije 75 i dio nove generacije pištolja CZ koji koristi polimerski ram, što ga čini lakšim i otpornijim na koroziju u poređenju sa starijim metalnim modelima. Kentera je potom pazario poluatomatski pištolj Zastava CZ 99 koji je poznat po svom pouzdanom radu i preciznosti, te je bio popularan ne samo među civilnim korisnicima, već i među vojnim i policijskim snagama u Srbiji i drugim zemljama. On poseduje i Glock 19, poluautomatski pištolj koji proizvodi austrijska kompanija Glock GmbH. Glock 19 je jedan od najpopularnijih modela pištolja koje proizvodi ta kompanija. Ovaj pištolj koristi kalibar 9x19mm i ima kapacitet standardnog šaržera od 15 metaka.

Zanimljivo je da Dejan Vukšić, koga je Kentera naslijedio, nije prijavio lično naoružanje, a sadašnji direktor ANB Boris Milić posjeduje Colt Detective Special 1968, revolver koji proizvodi američka kompanija Colt’s Manufacturing Company. Ovaj revolver je prvi put predstavljen 1927. godine i specifičan je po tome što je kompaktan i lak za nošenje, što ga čini popularnim među policajcima, privatnim detektivima i civilnim korisnicima koji traže skriveno oružje za samoodbranu. Colt Detective Special je postao legendarno oružje u Americi zbog svoje istorije, popularnosti i prisustva u mnogim filmovima, televizijskim serijama i književnim delima, a MIlić ga je naslijedio. Direktor ANB je dobio na poklon pištolj “tanfoglio” koji proizvodi italijanska kompanija koju je osnovao 1948. godine Giuseppe Tanfoglio i od tada je postala poznata po kvalitetu svojih proizvoda. Tanfoglio proizvodi širok spektar pištolja za sportsko streljaštvo, takmičenja i rekreativno gađanje, kao i pištolje za taktičku i policijsku upotrebu.

I nekadašnji direktor crnogorske tajne policije Dejan Peruničić je, izgleda, ljubitelj oružja. On je, prema posljednoj prijavi iz 2020. godine, vlasnik pet revolvera i dvije puške. U nasljedstvo je dobio lovačku pušku marke TOZ -66, pušku marke Remington i revolver Detektiv S. U svijetu oružja “Detektiv S” je oznaka koja se može koristiti kao skraćenica za “Detektiv specijal”. U kontekstu oružja, obično se odnosi na Colt Detective Special, kompaktan revolver proizveden od strane američke kompanije Colt’s Manufacturing Company.

Peruničić je dobio na poklon četiri revolvera: Smith&Wesson 340 M&P, Zastava M57, CZ 85 B i Tanfoglio GT 27.

Nekadašnji premijer Duško Marković posjeduje šest pištolja, revolver i pušku, ali u prijavi se navode detalji o kojim modelima se radi i kako ih je nabavio.

Što se tiče direktora policije, Veselin VeljovićNikola Terzić i Zoran Brđanin nisu prijavili posjedovanje bilo kakvog oružja, a Aleksandar Radović ima poluatomatski pištolj CZ 99.

Kad je reč o ministrima unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović, njegovi prethodnici Filip Adžić i Sergej Sekulović nisu prijavili lično naoružanje, a Mevludin Nuhodžić, koji se na ovoj funkciji nalazio od 2016. do 2020. godine prijavio je dva komada “poluautomatskog ili repetiraj kratkocijevno vatreno oružje Zastava”, šta god to značilo.

Ni ministri odbrane, bar nekoliko posljednjih, nisu ljubitelji vatrenog oružja. Dragan KrapovićOlivera InjacMilica Pejanović Đurišić nemaju lično naoružanje, a Predrag Bošković posjeduje poklonjeni “ruger”. Međutim, nekadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost i ministar odbrane Boro Vučinić ima, doduše sve iz nasljedstva, četiri lovačke puške i pištolje “unique””browning” i “valther PPK”.

Žene, uglavnom, nisu prijavljivale posjedovanje oružja, sem Vesne Medenice, nekadašnje prve dame crnogorskog pravosuđa. Ona je na poklon dobila pištolje “unique”, “zastavu” i “beretu”.

Arsenal Zorana Lazovića

Bivši policijski službenik Zoran Lazović, ako je suditi po prijavi, veliki je ljubitelj oružja.

On u svojoj kolekciji ima “Smith Wesson”, “sauer”, “tangoglio”, “blaser”, dva komada “zastava ARMS”, “zastava” i dvije “berete”. To je sve kupio, a na poklon je dobio “benelli” i “laugo”.

Milatović i Đukanović bez oružja

Milo Đukanović i Jakov Milatović, bivši i sadašnji predsednik države, u svojim imovinskim kartonima nisu prijavili posjedovanje oružja, kao ni premijeri Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Milojko Spajić.

I predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić ne posjeduje oružje.

Bogata zbirka Duška Golubovića

Bivši agent tajne službe i službenik Uprave policije Duško Golubović, koji je prošle godine na sopstveni zahtjev penzionisan, takođe posjeduje impozantnu zbirku oružja.

Prema posljednjem izvještaju koji je podnio Agenciji za sprečavanje korupcije, Golubović je od sosptvenih para kupio: Walter/P99, Glock/17, Glock/19x, SmithWesson/340 PD AIRLITE, CZ/CZ 85 B, CZ/BREN 2 MS, LAUGO-ALIEN 500 i Berearu, a ugovorom o poklonu postao je vlasnik MAVERICK/88 BULLPUP,

Walter P99 je poluautomatski pištolj koji je poznat po svojoj pouzdanosti i ergonomiji. Koristi se širom svijeta u vojsci, policiji i među civilima. P99 ima različite varijante, uključujući verzije sa standardnim mehanizmom okidanja i verzije sa mehanizmom okidanja DAO (Double Action Only).

Glock 17 je austrijski poluautomatski pištolj koji je poznat po svojoj jednostavnosti, pouzdanosti i širokoj upotrebi u vojsci, policiji i među civilima. To je jedan od najpopularnijih pištolja na svijetu. Glock 17 koristi kalibar 9mm.

Glock 19X je varijanta popularnog Glock 19 modela, koja je razvijena za američku vojsku. Ovaj pištolj kombinuje kompaktnost Glock 19 sa većom kapacitetom spremnika i dužom cijevi. Takođe koristi kalibar 9mm.

Smith & Wesson 340PD AirLite je ultra-lagan i kompaktan revolver, napravljen od aluminijuma i titanijuma. Koristi se za skriveno nošenje i za samoobranu. Smith & Wesson 340PD koristi kalibar .357 Magnum, ali može da puca i .38 Special metke.

CZ 85 B je varijanta popularnog CZ 75 modela, češkog poluautomatskog pištolja. Ovaj pištolj ima dvostruki mehanizam okidanja (double-action/double-action) i može da nosi visok kapacitet spremnika. CZ 85 B koristi kalibar 9mm.

CZ BREN 2 MS je moderna taktička puška koja je razvijena u Češkoj Republici. Ova puška dolazi u različitim kalibrima, uključujući 5.56x45mm NATO i 7.62x39mm. BREN 2 MS je poznat po svojoj pouzdanosti, modularnosti i ergonomiji.

Laugo Alien 500 je inovativni poluautomatski pištolj koji je poznat po svojoj jedinstvenoj konstrukciji i niskom položaju središta mase. Ovaj pištolj je dizajniran za sportsko streljaštvo i takmičenja, ali se može koristiti i za ostale svrhe.

Beretta je dobro poznati pištolj, a Maverick 88 Bullpup je modifikacija popularnog Maverick 88 pumpnog lovačkog puškara koja ima bullpup dizajn, što znači da je mehanizam za okidanje smješten iza rukohvata. Ova puška je kompaktnija od standardnih modela i može biti pogodna za upotrebu u uskim prostorima.