Ko su potomci „turskog sultana“

    4 meseca pre 347 pregleda Izvor: Nova S

Aktuelni turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nije uspio da odnese pobedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji. On će danas u drugom krugu odmjeriti snage sa glavnim rivalom Kemalom Kiličdarogluom, a opozicija je optimistična i očekuje da će Erdogana poslati u političku istoriju. Erdogan već decenijama privlači pažnju kako svojim oštrim političkim stavovima, tako i raskošnim načinom života. Međutim, njegova porodica je u istoj mjeri bila predmet brojnih novinskih tekstova, najviše zbog umiješanosti u skandale kojih je bilo dosta tokom prethodnih godina.

Redžep Tajip Erdogan je u braku sa suprugom Emine od 1978. godine. Par ima četvoro djece – dva sina Ahmeda Buraka i Bilala i dvije ćerke Esru i Sumeju.

Ahmed je Erdoganovo najstarije diijete. Rođen je 1979. godine u Istanbulu. Školovao se u školi Imam Hatip, a diplomirao na Univerzitetu u Istanbulu. Kao i u slučaju njegovih sestara i brata, i njegovo obrazovanje je platio Remzi Gur, turski tekstilni preduzetnik i prijatelj porodice Erdogan.

Poslije studiranja otpočeo je svoj posao i danas važi za uspješnog preduzetnika. Tokom 2007. godine osnovao je kompaniju MB Denizcilik, gdje je isprava imao 50 odsto akcija. Kasnije su mediji pisali da posjeduje 99 odsto ove kompanije i da njegova firma u vlasništvu ima tankere vrijedne 80 miliona dolara.

Prije nešto više od 20 godina, bio je umiješan u veliki skandal koji turska javnost nije zaboravila. On je 1998. učestovao u saobraćajnoj nesreći u kojoj je bila ozbiljno povrijeđena pjevačica Ajše Sevim Tanurek. Ona je preminula u bolnici pet nakon ove nesreće. Kada se nesreća dogodila, Burak nije imao vozačku dozvolu, a navodno je pobjegao sa mjesta nesreće kada je udario pjevačicu.

Nesreća se dogodila u vrijeme kada je njegov otac bio gradonačelnik Istanbula. Neposredno nakon udesa, opštinske pumpe za vodu su dobro oprale ulicu u kojoj je došlo do udesa, čime su uklonjeni tragovi kočnica od 35 metara, koji su bili dokaz.

Suprug i sin ubijene pjevačice podnijeli su tužbu protiv Erdoganovog sina. Na osnovu prijave, tužilac je tražio kaznu zatvora od tri mjeseca do 20 mjeseci, ali je nakon smrti Sevim Tanurek u bolnici, tražena kazna povećana sa dvije na pet godina. Mladi Burak ipak nikada nije odgovarao za nesreću, već je tada napustio Tursku kako bi studirao ekonomiju u Londonu.

Burak je u braku sa Semom Ketenči, koju je oženio 2001. godine.

Esra je Erdoganova starija ćerka (rođena je 1983. godine) i supruga je bivšeg ministra finansija Turske Berata Albajraka, za kojeg se udala 2004. godine. Gosti na njihovom vjenčanju bili su rumunski i grčki premijeri, jordanski kralj, pakistanski predsjednik, kao i ministar spoljnih poslova Tuske, ali i predsjednik narodne skupštine.

Par ima četvoro djece – Ahmeta, Emine, Sadika i Hamzu.

Srednjoškolsko obrazovanje završila u školi Imam Hatip, a diplomirala je sociologiju i istoriju na Univerzitetu u Indijani 2003. godine.

Magistrirala je na kalifornijskom univerzitetu na Berkliju, gdje je kasnije odbranila i doktorat. Jedan od njenih prijatelja sa kojim je studirala opisao ju je kao osobu „jake ličnosti, strogih uvjerenja o životu, vjeri, politici ali i porodici“.

Esra je 2013. godine bila optužena za pranje novca, a u čitavu priču bio je umiješan i njen mlađi brat Bilal. Riječ je o veliko korupcionaškom skandalu koji je izbio u Tuskoj te godine. Tada je provjeravano poslovanje TURGEV-a, nevladine organizacije iz Istanbula u čijem odboru je bio Bilal.

Bilal je Erdoganovo drugo dijete i mlađi sin (rođen je 1981. godine). Srednju školu je završio 1999. godine, a potom je studirao u Americi. Diplomirao je politčke nauke i ekonomiju na Univerzitetu Indijana Blumington. Zatim je magistrirao na školi Džon F. Kenedi na Univerzitetu Harvard 2004. godine.

Nakon školovanja je neko vrijeme radio u Svjetskoj banci kao pripravnik. U Tursku se vratio 2006. godine i započeo je svoj poslovni život. On je jedan od tri akcionara BMZ Grup Denizcilik, korporacije za pomorski transport. Takođe je u upravnom odboru Turske omladinske fondacije (TUGVA) koja je oslobođena plaćanja poreza dekretom turskog predsjednika Erdogana.

Oženio se 2003. godine i sa suprugom Rejan Uzuner ima dva sina Omera Tajipa i Ali Tahira i ćerku Fatimu Seru. U oktobru 2015. godine je saopšteno da se sa porodicom seli u Bolonju u Italiju, nakon što je partija njegovog oca izgubila parlamentarnu većinu.

Upravo u Bolonji je 2016. godine tužilac protiv njega prokrenuo tužbu za pranje novca. Italijanski tužioci su kasnije odustali od postupka za pranje novca protiv sina turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

Odluka je uslijedila šest nedjelja nakon što se Erdogan u televizijskom intervjuu požalio da njegovog sina Bilala zloupotrebljava italijanski pravosudni sistem.

„Italija bi trebalo da brine o mafiji, a ne o mom sinu“, rekao je Erdogan, dodajući da bi to moglo „proizvesti probleme u odnosima sa Italijom“ ako se njegov sin vrati u zemlju i bude uhapšen.

Međutim, to nije bio jedini skandal u koji je Bilal bio umiješan. On se 2013. godine sa sestrom suočio sa optužbama za korupciju, ali je tada pobjegao u Gruziju.

Bilala su optuživali i za prevare i podmićivanja koja se vezuju za njegovu humanitarnu organizaciju Turgev u periodu od 2008. do 2012. Na njegov račun su se čule i optužbe za nelegalnu trgovinu naftom sa ISIS-om. On je te optužbe negirao.

Sumeja Erdogan Bajraktar

Ona je Erdoganovo najmlađe dijete (rođena je 1985. godine). Vjerila se u martu 2016. godine za Selčuka Bajraktara, pa se potom u maju iste godine udala za njega. Par ima jednu ćerku.

Nakon što nije dobila željenu ocjenu za prijemni ispit za fakultet 2002. godine, nastavila je školovanje u Americi. Uz stipendiju jednog biznismena diplomirala je sociologiju i politiku na Univerzitetu Indijana u Blumingtonu. Po završetku školovanja 2005. godine, završila je master studije ekonomije u Londonskoj školi ekonomije.

Kasnije je počela da radi kao konsultant u Partiji pravde i razvoja (partija njenog oca Erdogana), gdje je bila zadužena za praćenje spoljnih odnosa i njihovih refleksijau svetskoj štampi.

Bila je savjetnik svom ocu četiri godine, a tu ulogu je prestala da obavlja 2014. godine. Tokom protesta u parku Gezi 2013. godine, bila je uključena u sastanke između vlade i raznih umjetnika. Godine 2015. pojavile su se priče da će se Sumeja navodno kandidovati za mjesto u parlamentu, međutim, do toga nije došlo.