Kockice složene, čeka se hapšenje?

    5 meseci pre 414 pregleda Izvor: rtcg.me

Crnogorska policija mogla bi već ove sedmice objelodaniti imena osumnjičenih za kopanje tunela i druge važne detalje o ovoj kriminalnoj operaciji. Već danima policijske i tužilačke vlasti poručuju da istraga napreduje i da su blizu hapšenja osumnjičenih, a čak su tvrdili i da znaju gdje su. No, hapšenja još nema. Prema našim saznanjima iz sektora bezbjednosti, pomak treba očekivati tokom ove sedmice, a policija ima generalno sasvim jasnu sliku o tome šta se dešavalo u vezi sa kopanjem tunela, to jest, kockice su složene.

Po dosadašnjim saznanjima iz istrage, kopanje tunela počelo je krajem jula. Uz to, početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade Višeg suda, mada prema nekim saznanjima iz policije, logistika za kopanje bila je spremna znatno prije nego što je stvarno kopanje počelo. 

Provalu su otkrili službenici suda u ponedjeljak, 11. septembra. Viši sud je potom obavjestio policiju koja je istog dana sprovela uviđaj. Zatim je otkriven tunel. 

Po riječima predstavnika suda, u depou ima 100.000 predmeta, od sudskih spisa, fizičkih predmeta, poput oružja, do oduzete droge. 

Zvanično je potvrđeno da crnogorski istražitelji traže šest osoba osumnjičenih za kopanje tunela. Forenzičari su izuzeli tragove iz stana, koji će biti predmet vještačenja, a istražiteljima su odmah nakon otkrivanja tunela dostavljeni i snimci sa zgrada u Njegoševoj ulici.

Po našim saznanjima, unutar tunela nađeni su i meci tokom uviđaja.

Iz Uprave policije potvrđeno je da je u srijedu veče u blizini Podgorice pronađen kombi, za koji se vjeruje da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu.

Na nedavnoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora (BOK) konstatovano je i da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja „najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem“.