Koju igru igra Nenad Vujošević?

  • 8 mjeseci pre
  • 319 pregleda
  • Izvor: CDM

Istražitelji znaju gdje se nalazi sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević, koji je u petak ujutro napustio Crnu Goru, a kojeg je dva dana kasnije Specijalno tužilaštvo označilo kao člana kriminalne organizacije na čijem je čelu odbjegli biznismen Duško Knežević.

Provjeravaju se Vujoševićevi razlozi napuštanja zemlje, kako bi onda istražitelji mogli potkrijepiti ili opovrgnuti sumnje da li se radi o planiranom bjekstvu. Pojedini mediji su objavili da je Vujošević napustio zemlju zbog bolesti, što će se utvrditi naknadno.

Nenad Vujošević, jedan od glavnih aktera korupcionaške afere koja potresa crnogorsku javnost, nekada je radio kao vozač u Višem tužilaštvu.

Potom ga je tadašnji vrhovni državni tužilac Božidar Bobo Vukčević prebacio u Vrhovno tužilaštvo.

Kasnije je Vujošević postavljen za sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva.

Vujošević se svojevremeno, tokom montirane afere S.Č. i lažnih optužbi Moldavke Svetlane Čabotarenko često nudio medijima kao „povjerljivi izvor“ za plasiranje raznoraznih spekulacija, iako nije imao pristup povjerljivim podacima.

Kako je tada Vujošević bio „povjerljivi glasonoša” vrhovnog državnog tužioca Vukčevića, djelovalo je da vrh tužilaštva, u bojazni za sopstvene pozicije, svjesno gura tadašnjeg tužioca Zorana Piperovića u poziciju dežurnog krivca.

Rasplet afere S.Č. pokazao je prave obrise međunarodne zakulisne igre, ali je otkrio i uloge domaćih igrača, na vlasti i u nevladinom sektoru, koji su Piperovića vidjeli kao ,,kolateralnu štetu” u jednoj opsežnoj akciji kompromitacije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Nenad Vujošević je u to vrijeme bio nebitni igrač. No, kako je „anvazovao“ i kada je postavljen za sekretara u Vrhovnom državnom tužilaštvu, tako su počele da kruže zanimljive priče.

Vujošević se pominjao ne javno, već u tužilačkim i sudskim zatvorenim krugovima kao nestabilna osoba, sklona da mnogima obećava sve, pa i „pogodnosti” za one koji su pod udarom istraga tužilaštva.

U nekoliko slučajeva je i bilo anonimnih prijava protiv sekretara u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Da li je sve to bilo poznato Ivici Stankoviću, dugogodišnjem sudiji, za sada nije izvjesno.

No, Vujoševićev nesmetani odlazak preko granice predstavlja kompromitaciju vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, ali i destabilizaciju institucije tužilaštva.

I otvara brojna pitanja. Ukoliko je nepunu godinu bio pod nekom vrstom istrage, ako su u međuvremenu obavljane mjere tajnog nadzora, kako je moguće da Vujošević napusti crnogorsku teritoriju? I to dva dana prije nego što će Knežević pustiti famozni snimak razgovora kojim se diskredituje vrhovni državni tužilac i tužilaštvo kao institucija!

Kakva je stvarna uloga Nenada Vujoševića moguće da će se brzo saznati. Još uvijek aktuelni sekretar državnog tužilaštva teško da se može kriti u inostranstvu ukoliko se raspiše potjernica.

Prema dostupnim podacima, Vujošević nema državljanstvo neke druge države i lako i brzo mo že biti isporučen ako se svojevoljno ne vrati u Crnu Goru.

On se za sada tereti za protivzakoniti uticaj na tužioce u pokušaju. Što će reći da je osumnjičen da je, za interes Duška Kneževića, pokušao da olakša poziciju ljudi koji su povezani sa odbjeglim biznismenom za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

No, ako je njegov „nestanak” bio neka vrsta manevra, advokat koji ga zastupa uskoro će se javiti crnogorskim državnim organima. Ne treba smetnuti iz vida i mogućnost da se Vujošević ipak pojavi pred istražnim organima i prizna krivicu, što bi mu znatno olakšalo poziciju, a otežalo Kneževićeve namjere da destabilizuje tužilaštvo… To je, ipak, sada sve u zoni spekulacija.

Za sada se sa sigurnošću može reći samo da je Vujošević napustio Crnu Goru u petak preko graničnog prelaza Dračenovac, svojim vozilom. Istražitelji su došli do operativnog saznanja da je odmah nakon toga kontaktirao advokate iz Slovenije i Srbije, kako bi ih angažovao da ga zastupaju.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.