Kokošja supa i limun za prvu fazu korone

    2 sedmice pre 579 pregleda Izvor: RTS

Farmakološkinja Ljiljana Gojković Bukarica je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u, istakla da je u najnovijem protokolu za liječenje kovida 19, koji je izradila tamošnja Radna grupa, sve detaljno opisano, te da bi bilo dobro da ga se svi ljekari pridržavaju.

Prvi put su, ističe, izbačene velike doze vitamina, za koje se pokazalo da ne pomažu onoliko koliko se mislilo.

„Visoke doze vitamina koje su bile u protokolu, i pre toga što su bile preporuke SZO, nisu dale neke rezultate. Pokazalo se da je veliki trošak ljudima da kupuju to u ogromnim količinama, a da je rezultat skroman. Najgore je da može da bude štetan. Visoke doze vitamina ce baš mogu da štete, tako da se poveća kiselost urina. Kad se to poveća, mogu da se očekuju neželjena dejstva mnogih lekova, da se dobije infekcija bakterijama koje vole tu kiselu sredinu“, rekla je Gojković Bukarica, članica Radne grupe za izradu protokola lečenja kovid 19.

Ističe da oni koji su se liječili po starom protokolu nemaju razlog da budu zabrinuti.

„Sigurno te posledice nisu bile teška neželjena dejstva. To je moglo da se pojavi u malom procentu ili ne. Na početku protokola smo sledili SZO i najveće organizacije na svetu… Niko nije znao na početku sa čim imamo posla, nego se oslanjalo na stara znanja – kako se leči ebola, to je korona, kako se leči Sars-Mers, to je isto korona, i teške forme gripa“, ističe profesorka.

Kokošja supa i limun – najbolji za prvu fazu 

Naglašava da su u novom protokolu po prvi put razjašnjene sve dileme – između ostalog, da ne treba davati intravenski infuzije vitamina C, ili ogromne doze cinka i vitamina D, u prvoj fazi blage bolesti.

„Najbolje ako to može da se nadoknadi u limunovom soku. Najbolje je unositi dva do tri litra tečnost, pa da to bude kroz čaj, limunadu“, kaže Ljiljana Gojković Bukarica.

Poručuje i da se u naučnoj publikaciji pojavilo nešto što su i naše bake znale.

„Kokošja supa je najbolja u toj prvoj fazi bolesti“, dodaje farmakološkinja i napominje da bez tri litra tečnosti nema liječenja.

Govoreći o antibioticima, istakla je da ih nikako ne treba koristiti za liječenje u kućnim uslovima – ukoliko pacijent nema visoke leukocite ili parametre bakterijske infekcije.

„A to skoro niko nema, sem neko ko je već bolestan, ko je izašao iz bolnice, pa nosi to u sebi… Utvrđeno je da virus korona uopšte ne prate bakterijske infekcije, samo šest posto, dok grip prate 50 posto. Mi smo mislili da će to tako biti, zato su bili antibiotici u prvim protokolima“, kaže Gojković Bukarica.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 26 . JANUAR

25. januara 2022. 23:05

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33290 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14503 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13917 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13652 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12786 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12260 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12082 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11974 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10861 pregleda
%d bloggers like this: