Koliko dugo treba držati prozore otvorenim zimi?

    3 meseca pre 487 pregleda Izvor: večernji list/dnevno.me

Zima sa sobom, osim niske temperature, donosi i kišu, maglu i snijeg, odnosno povećanu vlažnost vazduha.

Kako bi lakše zadržavale toplotu u stambenim prostorima, današnje zgrade napravljene su tako da bi bile energetski efikasnije. No, upravo skupe fasade i PVC stolarija, ako ne praktikujete redovno provjetravanje, u vaš dom dovode novog neprijatelja – vlagu.

Temperaturna razlika

Sigurno ste primijetili kako se, kada je napolju hladno, u vašem zagrijanom stanu zamagle prozorska stakla. Riječ je o kondenzaciji koja nastaje zbog velike temperaturne razlike između vanjskog i unutrašnjeg vazduha i jasan je pokazatelj da se vlaga uvukla u vaš životni prostor, piše Večernji list.

Vlaga se, međutim, ne nakuplja u stanovima samo zbog niske temperature napolju, već postoje i drugi faktori koji je izazivaju, kao što su para od kuvanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno provjetravanje i neispravni ili neadekvatno korišćen sistem grijanja.

Dugoročno, vlaga, buđ i gljivice u domu mogu dovesti do zdravstvenih tegoba poput umora, migrene, nesanice, iscrpljenosti, razdražljivosti i alergijskih reakcija.

Pet puta dnevno

Jedno od rješenja svakako je redovno provjetravanje prostorija u kojima boravite. Optimalno bi bilo provjetravati barem pet puta dnevno, a preporučuje se sljedeće pravilo:

– Ako je temperatura napolju ispod 0 stepeni, prozore bi trebalo otvarati samo na 5 minuta;

– Kad je napolju 0 do 10 stepeni, u ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta provjetravanja;

– Kad ima više od 10 stepeni, prozore ostavite otvorenim oko 15 minuta.

Svakako, u cilju što racionalnije upotrebe energije, najbolje je uložiti i odlučiti se za kvalitetan ventilacioni sistem.

Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i buđi jeste to da prostor bude kvalitetno provjetren konstantno, odnosno da je protok vazduha dovoljan.