Komarci sve češće i jače ujedaju

    4 meseca pre 323 pregleda Izvor: dan.co.me

Opština Pljevlja ove godine utrošila je oko osam i po hiljada eura za zaprašivanje komaraca, ali građani se žale na izuzetno veliki broj ovih insekata. Žalbe građana stižu sa svih strana. Praktično ne postoji ni jedno gradsko naselje gdje građani ne tvrde da im komarci ne prave probleme. Posebno je teško u predvečernjim časovima. U takvim okolnostima roditelji vode računa da djeca što ranije napuste igrališta i da se sa zalaskom sunca nađu u stambenom prostoru. Pritom ne treba zaboraviti da su mališani najviše ugroženi.

Ni u lokalnoj upravi ne negiraju da komaraca ima previše. Prema riječima službenika zaduženoh u Sekretarijatu za uređenje gradskog prostora Vasa Kneževića, komaraca ima više nego obično zbog izuzetno povoljnog ljeta za njihovo razmnožavanje.

-Ovo ljeto je izuzetno vlažno i toplo. Takvi uslovi su više nego pogodni za razmnožavanje komaraca i imamo situaciju da istih ima više nego prethodnih godina- kaže Knežević i objašnjava da su u lokalnoj upravi sve ispoštovali kako komaraca ne bi bilo. Prema njegovim riječima posao na zaprašivanju dobila je podgorička firma „Slavisan” a opštinska uprava je za te usluge odvojila oko osam i po hiljada eura. Knežević navodi da su sprovedeni tretmani u ranim proljetnim mjesecima kada su komarci bili u lavrama ali da ni taj posao ove godine nije dao valjane rezultate.

-U proljetnim mjesecima imali smo tri puta larvicidni tretman. Znači sve je urađeno da se pojava komaraca suzbiju na vrijeme, kaže Knežević i pojašnjava da su tada pod posebnim tretmanom bila jezera, odnosno stajaće vode. Knežević navodi da je potom redovno vršeno i zaprašivanje komaraca i da se sa tim mjerama i dalje nastavlja.

-Dosad su komarci zaprašivani četiri puta, ali komaraca i dalje ima mnogo, jer opet ponavljam vlažnost i toplota omogućavaju njihovo ubrzano razmnožavanje- kaže Knežević.

U lokalnoj upravi ipak vjeruju da bi zaprašivanje iz vazduha dalo bolje rezultate nego zaprašivanje sa zemlje i iz vozila. Kao manjkavost sadašnjeg zaprašivanja vide u tome što pojedine lokacije ne mogu dobro da se zapraše, odnosno da do nekih lokacija nije moguće lako doći.

-Posebno se ne mogu zaprašiti područja pored rijeka, a tamo imamo komaraca najviše. Da postoji mogućnost zaprašivanja iz aviona to bi mnogo bilo bolje i efikasnije- kaže Knežević.

Obavljeno i četvrto zaprašivanje


Iz lokalne uprave kažu da je prije pet dana poslednji put vršeno zaprašivanje svih formi komaraca. Tom prilikom tertman je urađen na cijelom gradskom području, kao i u prigradskim naseljima: Ševari, Radosavac, Komini, Židovići, Grevo, Kalušići i okolina Borovičkog jezera. Iz lokalne uprave naglašavaju da je zaprašivanje komaraca izvršeno biološkim preparatom koji nema štetno dejstvo na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Najnovije vijesti

Preminuo Jevrem Brković

24. januara 2021. 21:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13693 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8046 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7220 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6779 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6558 pregleda
%d bloggers like this: