Kombinacija kašnjenja u pripremi otkrivke i pada dotoka u hidroenergetskom sistemu dovela je proizvodnju struje u Srbiji u kritično stanje

    2 meseca pre 107 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com
Foto : Ilustracija –

Proizvodnja električne energije u Srbiji je u kritičnom stanju i neizvesno je kakvo će na zimu biti snabdevanje, tvrdi Dragoslav Ljubičić iz sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost.

„Nema nade: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni. Uglja nema“, napisao je na Twitteru Dragoslav Ljubičić. U prilog svojoj tvrdnji objavio je video snimak deponije uglja kod postrojenja TENT A, najveće termoelektrane u Srbiji, u kojoj radi već tri decenije.

Ovaj pripadnik sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost je ranije ocenio da je proizvodnja struje u zemlji „u kritičnom stanju“ i da je neizvesno kakvo će snabdevanje biti na zimu. Dodao je da je do toga došlo zbog kašnjenja u pripremi otkrivke u poslednjih četiri ili pet godina kao i „katastrofalne hidrološke situacije“.

Kombinacija kašnjenja u pripremi otkrivke i pada dotoka u hidroenergetskom sistemu dovela je proizvodnju struje u Srbiji u kritično stanje

Naime, dotok vode u hidroenergetskom sistemu Srbije je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje. Međutim, nivoi vode u akumulacijama su niski i širom Evrope.

„Da zlo bude veće, pravosudni sistem svojim odlukama (Vrhovni kasacioni sud) o preinačenju pozitivnih presuda po tužbama smenskih (proizvodnih) radnika dodatno umanjuje pogonsku spremnost kroz potpuno urušavanje radne i tehničko-tehnološke discipline. Kataklizma u najavi“, istakao je Ljubičić.

Pregovori s Bugarskom i Rumunijom o uvozu uglja rekama nisu urodili plodom

Predsednik Aleksandar Vučić je prošle nedelje izjavio da je Srbija u tom trenutku imala uskladištenih 813.000 tona uglja i upozorio da se na zimu potroši i 115.000 tona dnevno. Ipak, izrazio je uverenje da će raspoloživa količina tog čvrstog goriva biti povećana toliko da 40 dana može da pokriva potrebe termoelektrana.

Cena električne energije je otišla „u nebesa“, naglasio je Vučić. „To će se katastrofalno odraziti na nas tokom zime“, kazao je i dodao da su „zbog različitih izgovora“ prekinuti pregovori sa Bugarskom i Rumunijom o dopremanju uglja rekama.

„Nastavljamo da kupujemo svuda gde stignemo, šta stignemo“, otkrio je predsednik. Elektroprivreda Srbije i Srbijagas „loše stoje“, priznao je. „Ali srpska država u celini stoji dobro. Mi to kupujemo kao država“, izjavio je Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: