Komentar Zaštitnika za ljudska prava CG za „PV Informer“ u vezi slučaja mirovnog aktiviste Ibrahima Čikića

    2 meseca pre 201 pregleda Izvor: PV Informer

Nakon što je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda upozorila Vijeće sudija da je neophodno da u što kraćem roku odluči po prigovoru, Osnovni sud u Bijelom Polju donio je odluku da obustavi postupak izvršenja i da se odblokira penzija mirovnom aktivisti i borcu za ljudska prava Ibrahimu Čikiću.

“Vijesti” su nedavno pisale da je Čikiću blokirana penzija radi naplate sudskih troškova po presudi Osnovnog suda u Bijelom Polju iz 2014, iako je poništena presudom bjelopoljskog Višeg suda 2018. godine. Čikiću je penzija blokirana od oktobra 2020, a stranka koja od njega potražuje sudske troškove je u međuvremenu preminula.U knjizi “Gdje sunce ne grije”, Čikić je opisao sjećanja na policijsku akciju “Lim” od prije 27 godina, ali i patnju kroz koju je prolazio.Nakon odluke Ustavnog suda po ustavnoj žalbi i bjelopoljskog Višeg suda, Čikić je u maju 2018.godine oslobođen optužbi pojedinih likova opisanih u knjizi, da im je povrijedio ugled i čast i tako nanio duševne bolove.

Redakcija portala „PV Informer je od Siniše Bjekovića, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda CG zatražila komentar povodom slučaja koji je uzburkao crnogorsku javnost, a vezana je za sudski proces nezabilježen u sudskoj praksi, a odnosi se na mirovnog aktivistu i borca za ljudska prava Ibrahima Čikića.

Zaštitnik za ljudska prava CG smatra da u principu ustanova na čijem je čelu ne smije da komentariše rad suda ali su u svom obraćanju dali mišljenje na jednu sudsku kontraverzu. Gospodin Čikić se prilikom obraćanja Ustavnom sudu obratio samo za glavnu stvar ali ne i za troškove postupka.U tom dijelu to je jedna pravna zavrzlama i ne tiče se samo gospodina Čikića, naprotiv. Radi se o veoma specifičnoj situaciji koja po njegovom mišljenju generalno nije prepoznata, jer je Čikić uspio u sporu pred Ustavnim sudom,a ostala je zakonita odluka o sudskim troškovima.

„Ono što je mogla da uradi institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je da u tom dijelu oko sudskih troškova samo ukažu na problem.Drugi važan detalj je da ukaže Sudu u Bijelom Polju da ne odugovlači postupak, odnosno da odluči po prigovoru i to samo zbog činjenice da imamo ovlašćenje da djelujemo samo kad se odugovlači postupak.Zbog konkretnog slučaja mi smo ukazali Sudu u Bijelom Polju da u što kraćem slučaju odluči po prigovoru, s obzirom da su posledice postojećeg rješenja suda evidentne i da se realizuju na imovini g-dina Čikića“.

„Primjer g-dina Čikića je po mišljenju Zaštitnika za ljudska prava i slobode CG primjer za sve buduće slučajeve i zato je dato ovoliko prostora njegovom slučaju. G-dinu Čikiću je ukazano da mu ostaje mogućnost da povraćaj novčanih sredstava koja su mu oduzeta, može da ostvari u redovnom sudskom postupku pred nadležnim sudom, po tužbi za sticanje bez osnova“.

U blogu koji je danas na portalu „Pcnen.me“objavio Ibrahim Čikić na godišnjicu hapšenja,pod nazivom “ I poslije 27 godina progona, ne umijem drugačije“ navodi :

„Ima li većeg apsurda od toga da ja koji sam u cjelosti dobio spor moram platiti sudske troškove licu koje je u cjelosti izgubilo spor i još mi duguje 109 eura, koje mu nikada nisam potraživao.

Uprkos svemu, nikada neću prestati da javno iznosim istinu, pa neka košta koliko košta. Svjestan sam stanja u kom se nalazi crnogorsko društvo i opasnostima kojima se izlažem, ali ja jednostavno ne umijem drugačije. Zahvaljujem se svim slobodnoumnim građanima Crne Gore koji su javno izrazlili podršku a posebno onima različitog kulturološkog opredjeljenja od mene. Istovremeno pozivam SDT da otvori istragu povodom policijske akcije „Lim.“

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: