Komisija Ministarstva zdravlja odobrila primjenu ljekova za cističnu fibrozu

    1 godina pre 231 pregleda Izvor: gov.me

Komisija Ministarstva zdravlja za odobravanje primjene ljekova van Liste ljekova je na današnjoj sjednici odobrila primjenu ljekova Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koriste u terapiji cistične fibroze.

Danas smo u Ministarstvu zdravlja, u ime Komisije koja se bavi rijetkim bolestima omogućili uvođenje lijeka trikafta našim pacijentima oboljelim od cistične fibroze. Kao što je poznato radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori, tako da smo imali dosta poteškoća da pravno taj lijek dopremimo u našu zemlju, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić.

foto – gov.me

Terapija je odobrena za ukupno 18 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za 2 odrasla pacijenta.

Dr Ćorić je podsjetila da su krajem prethodne godine svi pedijatrijski pacijenti koji boluju od cistične fibroze upućeni u Institut za majku i dijete, a odrasli u Centar za cističnu fibrozu, Klinike za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije u Beogradu, na kontrolne preglede i procjenu stanja bolesti i nakon što su dostavljeni svi neophodni nalazi i mišljenja odgovarajućih ljekara specijalista i konzilijuma, stvorili su se uslovi za uvođenje lijeka u terapiju.

„Dakle, stekli su se svi pravni uslovi, troškove liječenja snosi Fond za zdravstveno osiguranje, tako da je preostalo da dobavljači i Institut za ljekove i medicinska sredstva sprovedu neophodnu pravnu proceduru i lijek dopreme do krajnjih korisnika, odnosno naših pacijenata“, istakla je dr Ćorić.  

Komisija, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja,  koja je odobrila primjenu lijeka Trikafta i u narednom periodu će biti zadužena za praćenje efekta terapije i nastavak liječenja pacijenata.