Komunalne usluge idu u stečaj, bez posla 48 radnika

    4 sedmice pre 1294 pregleda Izvor: dan.co.me

PRIVREDNI SUD NA PREDLOG PORESKE UPRAVE DONIO ODLUKU O SUDBINI PLJEVALJSKOG PREDUZEĆA

Privredni sud na predlog Poreske uprave Crne Gore donio je odluku o pokretanju stečajnog postupka u pljevaljskom lokalnom preduzeću „Komunalne usluge”. Kako „Dan” saznaje, rok od osam dana za podnošenje žalbe na ovakvo rješenje ističe danas. Iz „Komunalnih usluga” podnijeće žalbu ali ona ne odlaže uvođenje stečaja. U narednom periodu očekuje se da sudija Zoran Ašanin donese odluku o imenovanju stečajnog upravnika. Sa takvim činom stečaj će i zvanično da stupi na snagu, a 48 zaposlenih radnika ostaće bez posla.

Poreska uprava blokirala je račun Komunalnih usluga početkom maja na iznos od 340 hiljada eura. Tokom četvoromjesečne prinudne naplate Poreska uprava uspjela je da prihoduje 100 hiljada eura. S druge strane, radnici zbog blokade računa nisu mogli da primaju plate, pa dugovanje prema radnicima iznose 17 zarada.

Da bi pokrenuli rješavanje ovog pitanja zaposleni su 19. avgusta stupili u štrajk. Glavni uslov za obustavu štrajka bila je isplata tri zarade, kao i deblokada računa od strane Poreske uprave. Poslovodstvo preduzeća je čak od Poreske uprave zatražilo da se obnovi stari reprogram duga i da se redovno plaćaju nove obaveze i rata za raniji dug. Iz Poreske uprave prije dvadeset dana su odbili takav predlog. A umjesto dogovora Poreska uprava je zatražila uvođenje stečaja.

Problemi sa lokalnim preduzećima su počeli u Pljevljima prije više godina. Iz sadašnje vlasti, koju čine kadrovi DPS-a, Bošnjačke stranke i SD, tvrde da je za sve odgovorna bivša lokalna vlast koju je činio Demokratski front i SNP. Iz ovih partija, kao i iz Demokratske Crne Gore tvrde da je slom lokalnih preduzeća, među kojima su i Komunalne usluge, počeo od dolaska DPS-a 2014. godine na vlast. Iz ovih partija su u više navrata poručili da je bivši predsjednik opštine Mirko Đačić vodio pogrešnu politiku prema lokalnim preduzećima, a od 2014. godine u lokalnim preduzećima uvećao se broj zaposlenih, ali i dugovanja prema Poreskoj upravi.

Iz opozicionih partija poručuju da DPS vlast namjerno želi da uništi lokalna preduzeća, kako bi ih rasprodali u bescjenje svojim kumovima i prijateljima. Posebno je za prodaju pogodno preduzeće Komunalne usluge, jer se ono stara o gradskoj pijaci, gradskom groblju i Azilu za napuštene životinje. Opozicionari vjeruju da preduzeće može da radi, a da bi odlazak u stečaj bio na štetu radnika i države, ali i svih građana Pljevalja. Radnici će ostati bez 17 plata, država neće moći da naplati svoja potraživanja, građani će u slučaju privatizacije skuplje plaćati pogrebne i druge usluge. U moru međusobnih optuživanja, radnici Komunalnih usluga su u proteklom periodu javno optužili aktuelnog predsjednika opštine Pljevlja Igora Golubovića da je tražio od Poreske uprave da blokira račun preduzeća, kako bi što prije došlo do stečaja. Takve tvrdnje Golubović je demantovao, ali program oporavka ovog preduzeća iz opštinske uprave nikada nije stigao.

Predsjednici sindikata u ovom preduzeću Vukadin Šljukić i Vladimir Klačar saopštavali su da su protiv stečaja jer to nije u interesu radnika. Sindikalci su pritom tvrdili da preduzeće može da posluje, odnosno da ima stabilne prihode i da je zapalo u nevolje usled dugogodišnje nebrige lokalne uprave, posebno zbog dvogodišnjeg neimenovanja izvršnog direktora.

Ostaje da se vidi na koji način će biti uveden stečaj i šta će se dalje dešavati sa zaposlenim radnicima.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6780 pregleda