KOMUNALNE USLUGE: Naredne sedmice odluka o štrajku

    2 sedmice pre 497 pregleda Izvor: dan.co.me

Zaposleni u pljevaljskom preduzeću “Komunalne usluge” naredne sedmice donijeće odluku o štrajku. Kako je juče rekao predsjednik sindikata preduzeća Vukadin Šljukić sa današnjim danom 18 radnika ima zarađeno 16 plata, dok 32 radnika čekaju 15 zarada. Šljukić kaže da su 32 radnika 3. aprila primili jednu platu, a da je njih 18 ostalo da čeka. Krajem aprila usledila je blokada računa preduzeća koji je Poreska uprava blokirala na iznos od oko 100 hiljada eura, čime je onemogućeno da zaposleni prime plate.

Ostavljamo sedam dana da se obezbjedi makar uplata jedne zarade. I taj rok je dugačak jer se radnici nalaze u veoma teškoj materjalnoj situaciji. Mi nemamo šta više da čekamo. Prekinućemo rad pa ćemo vidjeti šta će se dešavati. Zar neko misli da treba raditi, a zaposleni nijesu primili 15 ili 16 zarada kaže Šljukić i dodaje da je jedna grupa radnika pokrenulo pitanje naplata zarada uz pomoć Javnog izvršitelja, ali da je i takva nap lata obustavljena usled blokade računa od strane Poreske uprave.

Učinilo nam se da dolaskom novog direktora Dragišom Džarić dolaze bolji dani. Direktor je pokazao dobru volju i želju da probleme rješava, ali je očigledno da se bez opštinske pomoći problemi ne mogu rješiti kaže Šljukić.

Džarić je izrazio nadu da će doći do sporazuma sa Poreskom upravom, odnosno da će biti deblokiran račun preduzeća, a da će preduzeće sa isplatama plata plaćati poreske obaveze i da će plaćati ratu iz ranijeg reprograma duga koji je prekinut, a mjesečna rata je bila 5 hiljada eura. U nedavnom razgovoru Džarić je najavio i brzu isplatu makar jedne zarade. O detaljima tada nije želio da govori dok se ne čuje stav aktuelnog predsjednika opštine Igora Golubovića. Međutim, nakon 20 dana pomaka nema.

Iz opozicionih redova tvrde da se sve smiš ljeno radi kako bi ovo preduzeće otišlo u stečaj i kako bi bilo privatizovano, odnosno kako bi postalo vlasništvo pojedinaca bliskih aktuelnoj vlasti. Preduzeće ima 50 zaposlenih i stara se o održavanju gradske pijace i gradskog groblja.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6327 pregleda