Kongres DPS 24. januara

    2 meseca pre 175 pregleda Izvor: antenam.net

Kongres Demokratske partije socijalista biće održan 24. januara, saznaje Antena M. Prvobitno je najavljen za kraj decembra, ali je prolongiran zbog epidemiološke situacije.

Biće održan u Podgorici, delegati će biti na nekoliko, najvjerovatnije pet lokacija, iz video link komunikaciju.

Novine

– Kongres bira organe – predsjednika, Glavni odbor, a kako saznajemo novina je da Statut, umjesto funkcije zamjenika predsjednika, predviđa četiri potpredsjednika. Podsjetimo, dosad je zamjenik predsjednika bio Duško Marković.

– Izvršni odbor biće de fakto “vlada u sjenci”.

– U naredne dvije godine predsjednik DPS i predsjednici opštinskih odbora biće birani neposredno.

Program

U Programu se, između ostalog navodi, da je zaštita državnog integriteta i dostojanstva Crne Gore prioritet najvišeg reda.

“Crna Gora se tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem klero-nacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire s njenom samobitnošću, građanskim karakterom i evropskom orijentacijom. Posljedično, svjedočimo pokušajima kulturne asimilacije i, nerijetko, otvorenog negiranja identitetske posebnosti crnogorskog naroda, a time i negiranja potrebe postojanja crnogorske države. To nas neće pokolebati”, piše u Programu.

DPS će se, kako navode, u narednom periodu, posvetiti stvaranju širokog političkog saveza koji će predstavljati još snažniju branu civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog identiteta.

“Manipulacija religijskim osjećanjima jednog broja naših građana u režiji Srpske pravoslavne crkve poslužila je kao izgovor za napad na fundamentalne vrijednosti moderne Crne Gore. Brutalno miješanje njenih predstavnika ne samo u politički život već i u sam izborni proces u Crnoj Gori nedvosmisleno je potvrdilo ispravnost našeg opredjeljenja da, na savremenim osnovama, uredimo odnos države i religijskih zajednica. Kao i do sada, bezrezervno ćemo štiti slobodu vjeroispovijesti svih vjerujućih ljudi, kao i prava građana koji sebe smatraju agnosticima i ateistima. Istovremeno, bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama, insistiraćemo na obavezi dosljednog poštovanja Ustava i pravnog poretka naše države”, navodi u Programu DPS.

Dodaju da ostaju posvećeni borbi protiv svakog vida diskriminacije i navode kako je jednom broju građana Crne Gore, dominantno crnogorske nacionalnosti, uskraćeno pravo na slobodu vjeroispovijesti.

“Pravo crnogorskih vjernika na samostalnu pravoslavnu crkvu koja će djelovati na prostoru Crne Gore, u Demokratskoj partiji socijalista doživljavamo kao sastavni dio korpusa istorijskih prava za čiju ćemo se afirmaciju zalagati istrajno, tolerantno i promišljeno, poštujući pravila koja važe u globalnom pravoslavlju. Istovremeno, štiteći neprikosnovenost prava svojine kao jednog od temeljnih principa vladavine prava, borićemo se svim pravnim sredstvima za to da se sakralna imovina koja je pripadala državi Crnoj Gori prije njenog nasilnog ukidanja 1918. godine, vrati državi Crnoj Gori. U njenom vlasništvu, vjerski objekti biće otvoreni za pripadnike svih religijskih zajednica. Na taj način, tzv. vjersko pitanje ćemo izmjestiti iz domena politike i, tako, stvoriti uslove za prevazilaženje duboko ukorijenjenih identitetskih podjela u Crnoj Gori koje opterećuju njen ukupan razvoj”.

Dodaju i da će nastaviti da afirmišu crnogorski jezik i kulturu i, na taj način, jačaju temelj građanske Crne Gore. Posebnu pažnju, dodaju, posvetiće mladim ljudima.

U Programu piše i kako, kroz inovativne forme građanske participacije, otvoriti prostor za javnu debatu o važnim društveno-političkim pitanjima i omogućiti građanima da direktno utiču na proces kreiranja politika partije.

Navode kako su naročito ponosni na ulogu pripadnika manjinskih naroda u procesu izgradnje crnogorske države.

Da bi mogla sačuvati prepoznatljivi državni identitet, odnosno građanski i multietnički karakter, naša država mora ostati antifašistička, navodi DPS u Programu.

“Ostajemo vjerni veličanstvenoj humanističkoj poruci koja je iz Crne Gore poslata porobljenoj Evropi 13. jula 1941. godine. Ponosno čuvajući tekovine slavnog partizanskog pokreta, beskompromisno ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju istorijskog revizionizma”.

Evropu, kako navode, doživljavaju ne kao politički cilj već kao civilizacijski prostor kom pripadamo, odnosno krajnje ishodište procesa društvene emancipacije Crne Gore.

U fokusu su još: socijalno odgovorna ekonomska politika, globalno konkurentno društvo znanja, digitalna i inovativna Crna Gora (e-Montenegro) i održivi razvoj ekološke države.

Pripreme za Kongres vodio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Najnovije vijesti

Zaplijenjena 482 kg duvana

8. marta 2021. 12:02

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16133 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8200 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7356 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7031 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7024 pregleda