Konstantne prozivke političara mogu da stimulišu napadače

    3 meseca pre 144 pregleda Izvor: pobjeda.me
Foto: Pixabay.com –

Prijetnje smrću koje je Danica Nikolić, urednica M portala, dobila u subotu na službeni mejl samo je posljednji u nizu napada na novinare i medije koje duže vrijeme targetira premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević je naglasila da je Abazovićevo javno etiketiranje medija neodgovorno, opasno i apsolutno neprihvatljivo.

Da konstantne prozivke političara mogu da imaju ozbiljne posljedice i da mogu stimulisati napadače da prijete medijima i novinarima, upozorili su juče i iz Sindikata medija Crne Gore.

Oglasio se i Savjet Agencije za elektronske medije i pozvao „poslenike javne riječi i relevantne društvene aktere da odgovornim odnosom prema ulozi i značaju koji imaju mediji u demokratskom društvu doprinesu javnom interesu“.

Ćutanje institucija

Glavni urednik Pobjede Draško Đuranović je u ,,Drugačijoj radio vezi“ Antene M, govoreći o napadima na medije koji kritikuju premijera Dritana Abazovića, ocijenio da gotovo niko, u reakcijama na nedavne prijetnje urednici M portala, ne pominje uzroke medijske hajke, a taj uzrok je, kako je kazao, upravo odlazeći premijer Abazović.

Komentarišući kao karakterističnu izjavu ombudsmana Siniše Bjekovića, koja na prvi pogled, kaže on, djeluje vrlo pristojno i adekvatno i poziva da treba pronaći i procesuirati pošiljaoca prijetećeg mejla Danici Nikolić, ipak se zaboravljaju neke činjenice.

– Zaboravlja se da je tri dana neki čovjek „dreždao“ ispred Gradske TV, koja je, po Abazovićevim riječima, profašistička, tražeći urednicu Tamaru Nikčević. Mi imamo poviku na posljedicu, a niko neće da govori o uzroku. A, u stvari, inspirator čitave te priče i te hajke jeste Dritan Abazović – kategoričan je Đuranović.

Napominjući da je i Pobjeda meta napada odlazećeg premijera, kao i on lično, rekao je da ne osjeća strah, već neku vrstu razočaranja, jer, kako dodaje, agresija dolazi sa najviše zvanične adrese.

– S obzirom na kapacitete i političku moć, to djeluje dosta tragikomično, ali nije bezopasno, zbog toga što sa druge strane imamo ćutanje administracije, tačnije ćutanje institucija – rekao je Đuranović.

U subotu je na službenu mejl adresu Danice Nikolić stiglo više prijetećih mejlova, u kojima se pominju novinari, građanski aktivisti, predstavnici nevladinog sektora, političari i firme, ali iznose i konkretne prijetnje smrću.

Nikolić je dala izjavu u Centru bezbjednosti Podgorica i, kako je rekla Pobjedi, kao dokaze priložila tri mejla koji su stigli sa adrese [email protected] u kojim se, između ostalog, navodi da će ona ,,visiti na banderi za primjer“. Povodom tih prijetnji, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (ODT) je prekjuče formiralo predmet.

Sindikat medija je juče zatražio od nadležnih da hitno utvrde ko je poslao mejlove sa jezivim prijetećim porukama.

Apelovali su na političare da prestanu sa prozivanjem medija zbog toga što im se ne sviđa njihovo izvještavanje, jer to može da ima ozbiljne posljedice.

– Veliki broj napada i prijetnji novinarima prethodnih godina rezultat je političkih i društvenih tenzija u državi

i zato političke elite moraju biti posebno senzibilne prema zaštiti prava novinara na slobodno informisanje – istakli su oni.

Podsjetili su da je tokom avgusta i septembra registrovano čak šest napada i prijetnji upućenih novinarima i medijskim radnicima.

Nedopustive su prijetnje novinarima i medijskim radnicima, kazali su iz Sindikata, a naročito zbog drugačijeg mišljenja.

– Ponavljamo da svi mediji i novinari imaju pravo na autonomne uređivačke politike i da to ne smije biti razlog za njihovo brutalno targetiranje – saopštili su iz Sindikata medija.

Predsjednica CDT Milica Kovačević naglasila je da je etiketiranje medija od Abazovića opasno naročito u kontekstu teškog bremena nerasvijetljenih dugogodišnjih napada na redakcije i novinare u našoj zemlji, kao i da smo u prethodnom periodu imali kreiranje ambijenta kroz različite etikete.

Poručila je da u diskursu političara legitimiziranje novinara kao meta mora da prestane.

Posebno zabrinjava, kako je istakla, što nije riječ o prvom, a ni posljednjem slučaju.

– Obično se to potroši u medijskom ciklusu, svi saopšte svoje stavove osude, ali se ništa ne radi na unapređenju

ambijenta i onda nam ostaje da čekamo čije će sljedeće izvještavanje biti problematično i ko će biti na meti – kazala je predsjednica CDT-a.

Ona naglašava da kad političari budu spremni da zaštite i one medije koji izvještavaju kritički o njima, i zbog čijeg pisanja nijesu presrećni, to će biti trenutak kad bismo mogli da počnemo da govorimo o nekom povoljnijem ambijentu za novinarstvo.

– A ako to ne budemo počeli da radimo, izgubićemo novinarstvo i onda ćemo se informisati kroz partijske biltene ili marketing velikih oglašivača – saopštila je Kovačević.

Iz AEM, na čije je čelo nedavno postavljen Nikola Ivanović, kazali su Pobjedi da nemaju nadležnost da urade nešto po ovom pitanju, jer vrše nadzor nad radom emitera registrovanih u Crnoj Gori.

– Agencija nema nadležnost pokretanja ili vođenja postupaka koji se mogu odnositi na narušavanje uslova za nesmetan i bezbjedan rad novinara – navode za Pobjedu iz ove institucije.

Iz Savjeta tog tijela su kazali da informacije od vitalnog značaja mogu da prenose samo novinari koji rade bez straha i koji osjećaju da su oni lično i njihova profesija bezbjedni.

Posljedice

Da crtanje meta medijima i medijskim radnicima koje dolazi od političara može da ima ozbiljne posljedice upozoravala je prethodnih dana stručna javnost, nevladine organizacije. Oglasila se i američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke koja je kazala da nije adekvatno niti prihvatljivo da politički lideri kritikuju novinare ili medijske kuće, jer im se ne sviđa kako oni izvještavaju.

– I onda novinarima bude ugrožena lična bezbjednost. Mi moramo da imamo nezavisne, slobodne medije i pozivam crnogorske političke lidere da podignu glas u korist nezavisnih slobodnih medija – kazala je Rajnke gostujući na Televiziji Crne Gore.

Ambasadorka SAD je bila kategorična: „Očekujem i znam da novinari u Crnoj Gori traže potvrdu informacija iz više izvora i da rade u skladu sa profesionalnim standardima“.

Premijer Dritan Abazović je u nekoliko navrata targetirao medije koji nijesu pod njegovom kontrolom da su ekstremistički i „fašistički“, za Gradsku TV je izjavio da se može ugasiti kao Sputnjik, a Pobjedu, Analitiku, CDM, Gradsku TV i M portal je optužio da sarađuju sa kriminalnim klanovima.

Nakon tih izjava premijera u tehničkom mandatu crnogorske institucije su ostale nijeme. Nije reagovala

policija, tužilaštvo, ombudsman… Reagovali su nakon prijetnji koje je Nikolić dobila od zasad nepoznate osobe.

Prijetnje smrću Danici Nikolić, nepoznati muškarac koji je upadao u prostorije Gradske TV nekoliko dana, napad monaha na ekipu te televizije ispred Cetinjskog manastira iako je razgovor i snimanje bilo dogovoreno – sve se to dogodilo prošle sedmice.

Urednica Gradske TV Tamara Nikčević zatražila je od direktora Uprave policije Zorana Brđanina procjenu bezbjednosti novinara, urednika i menadžmenta te medijske kuće. U pismu je istakla da je Gradska TV izložena kontinuiranim brutalnim napadima i prijetnjama premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i Ure.

Nikčević je kazala da je taj upad, ali i uvrede na javnim mjestima i društvenim mrežama posljedica „nezapamćenih pritisaka vrha države na medije“.

– U tom smislu Vas molim da – dok još nije kasno! – hitno izvršite procjenu bezbjednosti novinara i urednika Gradske TV, uključujući moju, i da me obavijestite o rezultatima – napisala je ona Brđaninu.

Đuranović: Jasno je da transkripte imaju i u Ambasadi SAD

Glavni urednik Pobjede Draško Đuranović je u emisiji „Drugačija radio veza“ govorio i o transkriptima sa „Skaj“ aplikacije koje objavljuje M portal, a u kojima se pominje Dritan Abazović. Kaže da te transkripte ima i američka ambasada.

– Meni je interesantno posljednje reagovanje američke ambasadorke u kome kaže da „zna da novinari provjeravaju svoje izvore“. Potpuno je jasno da ove transkripte koji diskredituju Abazovića i vrlo precizno ga optužuju, imaju i u američkoj ambasadi i da je to neka vrsta potvrde istinitosti toga. Ali, zar je bilo potrebno da izađu ti transkripti Europola ili „Skaj“ aplikacije na vidjelo, da bi javni diskurs ili obraćanje promijenilo smjer. Jer, nemojmo se praviti naivni, sve što se ovdje dešava, oni su znali i 2020. godine – rekao je Đuranović.

Tokom emisije bilo je riječi i o tome da li je Crna Gora i danas medijska kolonija. Đuranović smatra da jeste i da je u tome ozbiljna odgovornost ranije vlasti koju je predvodio DPS. Podsjetio je da je u Crnoj Gori uoči i tokom tzv. AB-revolucije država već bila stavljena „na tacnu“ velikosrpskom projektu.

– To je bilo zato što tadašnje rukovodstvo nije shvatilo da je potpuno „izbušeno“, od kulture i prosvjete do

ostalih oblasti, od ljudi koji su bili instalirani, a ne misle dobro onome što bi trebalo da bude moderna Crna Gora. Danas se to nama ponavlja, jer nemamo strategiju – ocijenio je Đuranović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: