Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore 23. septembra

    7 dana pre 404 pregleda Izvor: cdm.me

Konstitutivna sjednica novog crnogorskog parlamenta biće održana sljedeće srijede, 23. septembra, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Crnogorski parlament, čije konstituisanje se očekuje, ima 81 poslanika.

Prva sjednica novog saziva Skupštine trebalo bi da bude održana najkasnije 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, dok je predsjednik države dužan da u roku od 30 dana od dana konstituisanja parlamenta predloži mandatara za sastav nove vlade. To je predviđeno Ustavom Crne Gore.

Prvu sjednicu novoizabranog sastava parlamenta saziva predsjednik prethodnog saziva Skupštine. Tu funkciju do sada je obavljao lider Socijaldemokrata Ivan Brajović.

Mandatar iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade. O programu mandatara i prijedlogu za sastav vlade Skupština odlučuje istovremeno navedeno je u članu 103. Ustava.

Ustavom je predviđeno i da se Skupština raspusti ukoliko do izbora nove vlade ne dođe u roku od 90 dana od dana kada je predsjednik države prvi put predložio mandatara.

U tom slučaju, predsjednik države je dužan da, prvog narednog dana po raspuštanju Skupštine, raspiše nove izbore.

Sporazum o novoj vladi potpisali su lideri triju opozicionih koalicija “Za budućnost crne Gore” Zdravka Krivokapića, “Mir je naša nacija” Alekse Bečića i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6621 pregleda