Kontinuitet zastrašivanja slobodnih medija pokazatelj da ne postoji volja da se ovim praksama stane na put

    2 meseca pre 78 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost najoštrije su osudili jučerašnje prijetnje upućene Anteni M i pozvali nadležne državne organe da hitno reaguju, identifikuju i sankcionišu počinioce tog krivičnog djela. 

„Već duže od dvije i po decenije Antena M je prepoznatljivi crnogorski topos profesionalnog novinarstva i promoter vrijednosti građanskoga i multikulturnog društva. U društvenoj atmosferi kreiranoj u protekle dvije godine na talasu klerikalizacije i fašizacije društva upravo su Antena M, njeni novinari, kao i novinari drugih redakcija koje njeguju isti odnos prema profesiji i temeljnim vrijednostima crnogorskoga društva, bili česte mete prijetnji i progona“, napomenuli su iz PEN centra i FCJK.

Takvome ambijentu, kako dodaju, uveliko je doprinijelo bahato ponašanje nosilaca najviših državnih funkcija, tolerisanje i podsticanje govora mržnje ruskih i srpskih propagandnih punktova te neadekvatne reakcije na prijetnje i ugrožavanje bezbjednosti novinara koji su pružili otpor civilizacijskome posrnuću društva u protekle dvije godine. 

„Nedavno smo svjedočili izjavi premijera Abazovića u kojoj je priznanje visokoga policijskog funkcionera o njegovoj povezanosti s kriminalnim grupacijama na poslu „čišćenja bagre“, odnosno nasilnog gušenja mirnih demonstracija na Cetinju, okarakterisano kao kafanska priča kojom ne treba da se bavi ozbiljna vlada. Ovakve izjave koje stižu s najviših pozicija izvršne vlasti nijesu ništa drugo do bjelodani primjer zataškavanja skandalozne sprege između vrha policije i kriminalnih krugova čime se šalje poruka da je nasilni obračun s političkim neistomišljenicima dozvoljen te da će njegovi protagonisti biti pod zaštitom najvišega autoriteta vlasti“, poručuju iz PEN centra i FCJK.

Kontinuitet prijetnji i zastrašivanja slobodnih novinara i medija u Crnoj Gori, kako ocjenjuju, pokazatelj je da ne postoji volja državnih organa da se ovim praksama stane na put. 

Dodaju i da ćutnja najvećega dijela civilnoga sektora, svjedoči o njegovom dubokom saučesništvu u procesima destrukcije ključnih vrijednosti ovoga društva.

 „Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost pozivaju Upravu policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, tužilaštvo i druge nadležne institucije da se hitno pozabave prijetnjama upućenim Anteni M kako bi se identifikacijom i sankcionisanjem vinovnika poslala snažna poruka da će svako nasilno ponašanje biti kažnjeno, a medijska zajednica u Crnoj Gori biti zaštićena od budućih prijetnji ove vrste“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: